Ілюстрація REUTERS

Коли кількість підтверджених випадків зараження коронавірусом в Китаї різко підскочила, щільно населений й з'єднаний з материковою частиною країни Гонконг зміг стримати поширення вірусу. Комбінація з дій громади і влади дозволила стримати інфекцію, а кільксть пацієнтів, яких відправили додому, до недавна перевищувала кількість тих, кого лишили в лікарнях.

Цього місяця держслужбовцям дозволили повернутися в офіс після періоду віддаленої роборти. Невдовзі приватний бізнес зробив те ж саме. Пасажири почали наповнювати автобуси й метро. У барах й рестранах, які кілька тижнів лишалися порожніми, знову стало людно, - пише The Atlantic. В той час, як епідемії за кордоном тільки погіршувалися, Гонконг, здавалося, повертається до норми.

Читайте такожВчені Університету Гонконгу назвали оптимальну для коронавірусу температуру

Відео дня

Але в останні дні видимість нормальності зникла. Кількість підтверджених випадків зараження підскочила швидше,ніж раніше, стривоживши експертів у сфері охорони здоров'я. Уряд розвернув свій курс на ослаблення обмежень, відправивши працівників знову додому, закривши парки і міські споруди й відновивши заклики дотримуватися соціального дистанціювання. Влада Гонконга також запровадила нові жорсткіші заходи, закривши доступ до одного з найбільш людних аеропортів світу для туристів і транзитних пасажирів. Адже значна частина нових випадків зараження пов'язана з мандрівниками. Інший кластер підтверджених випадків пов'язаний з барами й концертними залами. Тому в Гонконзі оголосили, що впродовж наступних двох тижнів зібрання більш ніж 4 людей в одному місці - це незаконно. Ресторани скорочують прийоми клієнтів, а розважальні майданчики, такі як кінотеатри й ігрові зали, повинні тимчасово припинити роботу.

Гонконг і Сінгапур були взірцями здатності стримати поширення вірусу, який спричиняє захворювання на COVID-19. Вони пропонували іншим країнам модель для наслідування. Хоча більшість нею так і не скористалися. Але тепер Гонконг пропонує іншу модель, підказку, що чекає сотні мільйонів людей у Великій Британії, Франції, Італії й частинах США, які гадають про своє життя після приборкання вірусу. Посилення й ослаблення, а також перегляд обмежень в Гонконзі з метою скерувати хворобу в кероване русло - це ілюстрація того, що одне захисне блокування навряд чи буде ефективним у боротьбі з пандемією в той час, коли вчені по всьому світу намагаються розробити вакцину.

Читайте такожTIME: Коронавірус залишиться назавжди

За словами експерта з питань епідемії коронавірусу Габріеля Леунга, який брав участь в боротьбі зі спалахом SARS в Гонконзі, масовий карантин може допомогти захистити медичні заклади від перевантаження, з яким зіштовхнулися лікарі в Нью-Йорку і деяких містах в Європі. 

"Стратегія придушення і розблокування найбільше обговорюється в моєму колі й в урядах по всьому світу", - сказав Леунг, який також викладає в Університеті Гонконгу.

"Доведеться зберегти ці заходи контролю з різною мірою до тієї пори, поки не відбудуться одна з двох подій: або поки не з'явится природний імунітет через активне зараження і одужання, або поки не буде широкодоступна вакцина, яку отримає принаймні половина населення, щоб теж з'явився імунітет. Це єдині два виходи", - пояснив експерт. На його думку, всім країнам доведеться пройти через "кілька циклів" загострення й ослаблення обмежень, перш ніж з'явиться реальне рішення.

Погляди Леунга поширені серед наукової спільноти. Дослідження, опубліковане Командою реагування на COVID-19 Імперського коледжу в Лондоні цього місяця, наголошувало, що "переривчасте соціальне дистанціювання, спровоковане тенденціями у нагляді за хворобою, допускає ослаблення обмежень впродовж відносно коротких періодів, однак вимагає відновлення, якщо кількість випадків зараження знову почне зростати". 

Читайте такожNewsweek: Вчені вже тестують вакцини проти COVID-19, як це можливо?

Професор педіатрії Аарон Керролл і професор глобальної охорони здоров'я Агіг Джа говорять про схожий підхід.

"Ми можемо відкрити школи й бізнес на якомога довше, але закрити їх швидко, якщо придушення зазнає невдачі. А потім знову відкрити їх, коли заражені люди будуть виявлені й ізольовані. Замість сидіти в обороні ми можемо трошки йти в наступ", - радять вони.

Леунг пояснює, що суть соціального дистанціювання не в тому, щоб звести випадки зараження до нуля, адже "це неможливо". Мета в тому, щоб захистити старших людей від ризику заразитися й померти, а також зберегти нормальне функціонування системи охорони здоров'я.

"Жодна країна, жодне населення, жодне місто не врятується від поширення COVID-19. Велике питання в тому, як подбати про те, щоб соціальні функції не були перевантажені? Як зробити так, щоб система лікарень не зазнала краху? Як добитися, щоб ліжок в відділах інтенсивної терапії й систем вентиляції легень вистачало для тих, кому вони потрібні? Як мінімізувати смертість, при цьому захистивши економіку й життєдіяльність людей на постійній основі? Це великі питання, з якими кожному суспільству доведеться розібратися", - сказав китайський вчений.