Ілюстрація REUTERS

Техайський губернатор Ден Патрік, який у свої 69 років в групі ризику зараження COVID-19, запропонував у понеділок піти на жертву. Він сказав, що готовий цілком і повністю підтримати скасування загальнонаціонального блокування в США і відправити американців на роботу.

Наступного дня президент Дональд Трамп назвав навіть дату такого кроку. "Я би хотів, щоб країна запустилася знову до Великодня", - сказав він в ефірі Fox News. А наступного дня Трамп проголосив Техас "великою катастрофою". Чиновники американської системи охорони здоров'я виступили проти зняття всіх обмежень якраз тоді, коли перша хвиля захворювань вдарила по Нью-Йорку, погрожуючи перевантажити місцеві клініки. Але фундаментальне питання в тому, коли країнам насправді можна скасувати карантин. Про це пише Newsweek.

Читайте такожCNN: Чоловіки частіше гинуть від коронавірусу і на це є причини

Відео дня

Видання нагадує, що, згідно з прогнозами Центру контролю й профілактики захворювань, пік смертності в США відбудеться через три тижні. Що ж станеться після того? Який план?

Існує багато переконливих причин, чому карантин варто скасувати якомога швидше за умови, що це буде безпечно. Шкода для економіки впливає на рівні бідності й безробіття. Чим довше блокування буде тривати, тим довше буде тривати економічне відновлення. Якщо зняти обмеження надто рано чи надто різко, це майже напевне спровокує другий стрибок зараження, який може бути не менш смертельним, ніж перший. Коли надто багато пацієнтів хворюють одночасно, лікарні перевавнтажуються. І багато найбільш хворих людей лишаються без лікування. Цей сценарій втілився в Італії і може повторитися в місті Нью-Йорк. Зупинити COVID-19 не так і просто. Він надто заразний. Тому мине певний час, поки з'явиться коликтивний імунітет до нього, тобто з'явиться досить високий відсоток населення, на яких вірус більше не діє.

Напевне визначити, коли можна знімати всі обмеження, дуже важко тому, що про сам коронавірус дуже мало відомо. Перші випадки зараження ним людей з'явилися всього кілька місяців тому. Саме тому, як пояснив епідеміолог зі Стенфордського університету, політики працюють "в темноті". 

Читайте такожВірусолог спрогнозував, скільки триватиме епідемія коронавірусу

Епідеміолог Девід Карц допустив у статті для New Tork Times, що менш уразлива група населення, а це люди до 60 років без інших проблем зі здоров'ям, можуть повернутися на роботу досить скоро. У них може розвинутися колективний імунітет, який захистить уразливих. Хоча поки ще ніхто не підтвердив, чи у тих, хто видужав від COVID-19, є імунітет до вірусу. Але Кац наголошує, що визначення довільної дати "повернення до справ" - це небезпечна помилка.

ВООЗ зараз розробляє інструкції для країн щодо зняття карантинів. Будь-який план повернення країни до роботи повинен спиратися на дані, - сказав епідеміолог Девід Хейманн, який очолює Наукову й технічну раду з питань інфекційних загроз ВООЗ. Його група вивчає заходи, які були втілені в Азії й Європі. Через тиждень чи два експерти планують опублікувати звіт щодо порядку виходу з карантину. Багато країн Азії, які пережили епідемію SARS в 2002 році, були краще забезпечені обладнанням для діагностики, яке допомогло у боротьбі з COVID-19. Але країни регіону також зіштовхнулися з викликом переходу до норми.

"У більшості країн немає стратегії виходу з карантину", - сказав Хейманн.

Читайте такожBloomberg: В Іспанії хворі на COVID-19 помирають просто в лікарняних коридорах

Звіт його експертної групи ще не закінчений. Однак, він розповів Newsweek про деякі ключові пункти. Одна з пропозицій говорить, що після закінчення першої хвилі спалаху, можна повільно розблокувати певні сектори економіки. При цьому потрібно оцінювати реакцію вірусу на ослаблення обмежень. Якщо рівень зараження знову почне рости, системи охорони здоров'я повинні втрутитися, щоб уникнути нового спалаху хвороби. Перш ніж йти на будь-які кроки, варто провести оцінку ризиків. Приміром, якщо офіси знову відкриються, наскільки буде високою загроза поширення вірусу в автобусах, метро і біля кулерів з водою? І чи не призведе це до другого спалаху?

Ключовим елементом плану, за словам Хейманна, буде система спостереження, яка дасть чиновникам органів охорони здоров'я точну картинку про кількість заражених людей в будь-який час. Також важливо проводити масштабне тестування на коронавірус. Не достатньо просто знати, скільки людей заражені COVID-19 у місті чи штаті. Чиновники повинні знати, який відсоток від населення став носієм вірусу. І як ці люди розпорошені по місту чи країні.