Уявлення німецької молоді про післявоєнну історію Німеччини сильно відрізняються від офіційної концепції. Такий висновок зроблений за підсумками дослідження берлінського Вільного університету. Дослідники опитали 5,2 тис. старшокласників в Баварії, Північному Рейні-Вестфалії, Бранденбурзі та Берліні. Питання стосувалися Німецької Демократичної Республіки - держави на сході Німеччини, яка припинила існування майже 20 років тому, повідомляє Deutsche Welle.

Як показало дослідження, багато школярів упевнені, що в НДР були демократичні вибори і існувала спрямована на благо людей соціально-економічна система. При цьому майже половина східнонімецьких і 66% західнонімецьких учнів вважають, що в НДР не було диктатури. Дві третини опитаних заявили, що мало дізнаються про післявоєнну історію Німеччини під час шкільних занять. Зокрема, багато школярів вважають колишнього канцлера ФРН, соціал-демократа Віллі Брандта політиком з НДР. Далеко не всі змогли правильно відповісти на питання, коли і ким був збудований Берлінський мур: на думку деяких школярів, мур збудували західні німці чи американські військові.

Політики й експерти зреагували на результати опитування з тривогою. Міністр культури Бернд Нойман назвав дефіцит знань про НДР "обурливим". Міністр транспорту Вольфганг Тіфензєє закликав батьків на сході Німеччини розповідати своїм дітям правду про НДР, про мур і колючий дріт.

Відео дня