Центром Європи на один день стане італійська столиця, де в суботу відбудеться саміт 27 країн - членів Євросоюзу, присвячений 60-річчю підписання Римського договору - документа, що ліг в основу сучасного співтовариства. Про це повідомляє ТАСС.

Довгоочікуване святкування пройде без участі Великобританії, жителі якої в червні минулого року проголосували на референдумі за вихід зі складу ЄС.

Відео дня

Саме ця обставина затьмарює ювілей, який, як очікують лідери ЄС, тепер має стати моментом переродження спільноти і відкрити нову сторінку в його історії. У зв'язку з цим по завершенні урочистої частини саміту передбачається підписання історичної декларації, яка має визначити основні напрямки розвитку майбутнього Євросоюзу, але вже в складі 27 країн, без участі Великобританії.

Як заявив голова Євроради Дональд Туск у листі на адресу 27 лідерам ЄС, мета майбутнього саміту - не тільки відзначити день народження спільноти, але й покласти початок нового майбутнього союзу.

"Насамперед, це можливість відсвяткувати нашу історію разом і підвести підсумки 60 років інтеграції. Не секрет, що історичний момент, з якими ми зараз стикаємося, вимагає більш глибокої і твердої реакції на виклики союзу в короткостроковій і довгостроковій перспективі, - зазначив він. - Після частини святкування ми маємо намір прийняти політичну декларацію, яка підтвердить автентичність європейського інтеграційного проекту і визначить наше спільне бачення на майбутні роки".

Дипломатичне джерело в Раді ЄС повідомило журналістам, що лідери 27 країн ЄС мають намір у декларації підкреслити прихильність "працювати в єдності в складі Євросоюзу". Крім того, глави держав і урядів визначать конкретні кроки щодо майбутнього ЄС.

Читайте такожПольща відмовилася підписувати підсумкову декларацію саміту ЄС через Туска

"Очікується, що лідери зобов'яжуть себе працювати над "римської порядком", яка буде включати такі напрямки, як безпечна Європа, процвітаюча і стійка Європа, соціальна Європа і більш сильна на світовій сцені Європа", - пояснив дипломат.

В центрі міста введено дві зони, в які можна потрапити тільки при наявності акредитації та спеціальних документів через 40 охоронюваних пропускних пунктів. Мова йде про території навколо Капітолійського пагорба і президентського Квиринальского палацу, де заплановано урочистий обід для учасників саміту. Сьогодні будуть закриті також основні римські пам'ятки, включаючи Колізей.