REUTERS

Петицію правозахисників з вимогою почати негайне розслідування повідомлень про злочини щодо чеченських геїв підписали понад 650 тисяч осіб.

Читайте такожНімеччина скасує вироки 50 тисячам геїв, засуджених за "протиприродну розпусту"

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International оголосила п'ятницю, 2 червня, вдень солідарності з ЛГБТ-спільнотою Чечні. До цього дня під петицією AI з вимогою почати негайне розслідування повідомлень про злочини щодо чеченських гомосексуалів підписалися понад 650 тисяч осіб, пише DW.

Відео дня

Сьогодні зібрані підписи будуть передані в російські посольства по всьому світу, повідомив представник російського відділення AI Олександр Артем'єв. Акції в підтримку чеченської ЛГБТ-спільноти пройшли напередодні в кількох країнах. У Нідерландах в посольство РФ були передані 44 тисячі підписів з вимогою негайно розслідувати ситуацію в Чечні.

У Великобританії були зібрані понад 175 тисяч підписів в підтримку аналогічної вимоги. До мітингу перед російським дипломатичним представництвом у Лондоні 2 червня приєднався актор Ієн Маккелан. У свою чергу, в Осло в посольство РФ були передані 33 тисячі підписів. Акції також пройшли перед посольствами РФ у Фінляндії і Данії.

Раніше, 25 квітня, депутати ПАРЄ звернулися до керівництва Ради Європи із закликом провести спеціальне розслідування випадків переслідувань представників ЛГБТ-спільноти в Чечні.

3 травня глави МЗС Німеччини, Франції, Великобританії, Нідерландів та Швеції закликали Москву захистити представників ЛГБТ-спільноти в Чечні. 18 травня Європарламент також закликав Чечню припинити переслідування гомосексуалів.

Про масові затримання, тортури і навіть вбивства жителів Чечні у зв'язку з їх гомосексуальністю або підозрою в нетрадиційній сексуальній орієнтації повідомила на початку квітня "Нова газета".