Ілюстрація / REUTERS

Рада Європейського союзу із загальних питань остаточно визначила, яким повинен бути перехідний період Brexit з точки зору ЄС.

Про це повідомляє Realist з посиланням на прес-службу ради.

Повідомлення, поширене за підсумками засідання в понеділок у Брюсселі, посилається на керівні принципи Європейської ради за статтею 50 Договору про ЄС від 15 грудня 2017 року, в яких йдеться, що перехідні механізми повинні бути чітко визначені і точно обмежені в часі. У зв'язку з цим Рада ЄС запропонувала дату закінчення перехідного періоду — 31 грудня 2020 року.

Відео дня

«Ці директиви про переговори надають(Європейській) комісії як переговірнику ЄС мандат на початок дискусій зі Сполученим Королівством з цього питання», — йдеться в комюніке.

«Міністри ЄС дали комісії чіткий мандат щодо того, яким повинен бути перехідний період, як ми його бачимо: у Сполученому Королівстві буде застосовуватися весь набір законодавчих актів ЄС, але воно не буде брати участь в інститутах ЄС і в ухваленні рішень. 27 держав-членів сьогодні швидко затвердили текст, і ми сподіваємося, що угода про це з Сполученим Королівством може бути також укладена швидко», — наводить прес-служба слова міністра закордонних справ головуючої в Раді ЄС Болгарії Катерини Захар'євої.

Читайте такожУ Європарламенті вирішили, кому дістануться місця британських делегатів

Відповідно до позиції ЄС, протягом перехідного періоду всі законодавчі акти будуть продовжувати застосовуватися до Великобританії, як якщо б це була держава-член. Зміни в законодавство, ухвалені інститутами, органами, службами та агенціями ЄС протягом цього періоду, також будуть застосовуватися у Великобританії.

Сполучене Королівство буде визнавати всі існуючі нормативні, бюджетні, наглядові, судові та правозастосовні функції й структури ЄС, включаючи компетенцію Суду Європейського союзу.

В області торгівлі протягом перехідного періоду Великобританія як і раніше буде пов'язана зобов'язаннями, що випливають з угод, укладених ЄС, проте вона більше не буде брати участь у будь-яких органах, створених цими угодами.

Оскільки Великобританія буде продовжувати брати участь у митному союзі і єдиному ринку (з усіма його чотирма свободами — свободою пересування товарів, свободою пересування людей, свободою пересування послуг і свободою пересування капіталу) під час переходу їй доведеться продовжувати дотримуватися торговельної політики ЄС, застосовувати митні тарифи ЄС, збирати мита ЄС і забезпечувати передбачені ЄС перевірки на кордоні.

Великобританія більше не буде брати участь в інститутах і в ухваленні рішень в ЄС.

Читайте такожБританія після Brexit змінить колір паспорта (фото)

Представники Лондона не будуть присутні на засіданнях експертних груп Єврокомісії, комітетів чи інших подібних організацій, в яких представлені держави-члени. У кожному конкретному випадку, однак, у вигляді виключення Сполучене Королівство може бути запрошено взяти участь в одній з таких нарад без права голосу.

Спеціальні консультації відбудуться з питання визначення масштабів рибного промислу (допустимих рівнів уловів) протягом перехідного періоду в повній відповідності із законодавством ЄС.