Астрономи спостерігають фінальні моменти життя зірки, що пожирається чорною дірою. Дослідники припускають, що зірка опинилася в гравітаційному полі чорної діри і тепер швидко втрачає свою масу, повідомляє Російська служба Бі-Бі-Сі.

Ці завершальні моменти в житті зірки супроводжувалися могутнім сплеском гамма-випромінювання, яке до цих пір спостерігається земними обсерваторіями після двох з половиною місяців після появи.

Спалах було зафіксовано вперше космічним телескопом SWIFT, який призначений для пошуку могутніх джерел гамма-променів серед мільярдів зірок. Світло від цієї зірки йшло до Землі 3,8 млрд. років.

Відео дня

Такими спалахами зазвичай супроводжуються вибухи найновіших зірок наприкінці терміну їх еволюції.

Проте цей небесний об`єкт, який вперше зафіксований 28 березня цього року і який одержав позначення SW1644+57, не має ознак гравітаційного колапсу найновішої зірки.

За чотири години цей спалах чотири рази змінював свою інтенсивність. Така незвичайна поведінка привернула увагу дослідників.

Астрофізик доктор Ендрю ЛЕВАН з Університету Уоріка в Британії та його колеги припустили, що вони спостерігають абсолютно новий тип космічної драми - загибель зірки, що проходить повз чорної діри.

Більшість галактик, за якими ведуть спостереження, мають в своєму центрі масивні чорні діри. У тих випадках, коли вони оточені газовою хмарою, ця матерія, падаючи в чорні діри під впливом їх гравітації, випромінює в світловому та інших діапазонах. Проте в центрах більшості галактик газ відсутній і тому вони невидимі для земного спостерігача.

Присутні в них чорні дірки стають видимими тільки у разі проходження поряд з ними зірок або інших об`єктів. У цих випадках зірка втрачає свою сферичну форму, подовжується, а потім перетворюється на дископодібну хмару навколо чорної діри.

Зоряний матеріал, який при цьому з величезною швидкістю спрямовується до чорної дірки, починає випускати могутнє гамма-випромінювання, яке зазвичай спостерігається на Землі впродовж місяця або довше.

Такі епізоди, які у астрономів одержали назву мініквазарів, надзвичайно рідкісні: вони відбуваються не частіше, ніж кожні 100 мільйонів років в одній галактиці.

Для спостереження за об`єктом SW1644+57 науковці використовували наймогутніші земні та космічні телескопи - "Хаббл", SWFT, гамма-обсерваторію "Чандра", а також телескопи в обсерваторії Кека на Гавайських островах.

Стаття про результати цих спостережень опублікована в останньому номері журналу Science.