Шанхайська організація співпраці (ШОС) не є військовою, а вирішує завдання політичного і економічного характеру, заявив Володимир Путін. "Сьогодні ШОС - це організація, яка займається питаннями політичного характеру і економічного, причому економічна складова виходить на перший план".

Відповідаючи на прохання прокоментувати заяви деяких експертів, які порівнюють ШОС з військовою організацією, яка протиставляє себе НАТО, Путін сказав: "Це не відповідає дійсності. Таке порівняння не є адекватним, ні за змістом, ні формою".

Президент нагадав, що ШОС створювалася, щоб вирішити прикордонні питання, які виникли після розпаду СРСР між суверенними державами, що утворилися, та Китаєм.

Відео дня

"Ми це завдання успішно вирішили. СРСР вів переговори з Китаєм щодо кордону впродовж 40 років, і ми якийсь час тому підписали прикордонну угоду, пішовши на деякі компроміси, які обидві сторони влаштовують. Також позитивно закінчилася робота і з іншими учасниками ШОС", - сказав Путін.

"Що до військової складової, то це не власне військова, а антитерористична складова", - уточнив він. "ШОС - не блокова і не закрита організація, а спільні військові навчання Росія проводить і з іншими державами, зокрема з країнами НАТО.

РІА "Новости"