Єнс Столтенберг: Росія продовжує розміщувати нове і дестабілізуюче ядерне озброєння / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що в Альянсі виступають за укладення нових договорів з контролю над озброєннями, враховуючи зростаючу ракетну загрозу з боку Російської Федерації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав на прес-конференції у Брюсселі після завершення засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, яке тривало протягом 23-24 березня у штаб-квартирі Альянсу.

За його словами, країни-члени Альянсу погоджуються, що необхідно продовжувати переглядати і адаптовувати політику стримування і оборони НАТО до нової реальності, особливо коли йдеться "про зростаючу ракетну загрозу з боку РФ".

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Байден зможе тиснути на Кремль завдяки продовженню дії ядерної угоди

"Наш двоєдиний підхід об'єднує сильне стримування і оборону з відкритістю до діалогу. Союзники повністю віддані контролю над ядерними озброєннями", - сказав Столтенберг.

Водночас, додав він, країни-члени вітають, що США і РФ продовжили дію Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (New START).

"Це має стати початком зусиль із подальшого зміцнення міжнародного контролю над ядерними озброєннями", - переконаний Столтенберг.

"Ми бачимо, що Росія продовжує розміщувати нове і дестабілізуюче ядерне озброєння. Нам потрібні угоди, які передбачатимуть більшу кількість озброєнь і більше країн, зокрема Китай. Тому режим контролю над озброєннями має враховувати нову реальність", - наголосив генеральний секретар Альянсу.

Він додав, що НАТО відстоює тверду і довготермінову відданість контролю над озброєннями, політиці роззброєння і нерозповсюдження.

Ракетний договір між США і Росією

У лютому 2021 року США і Росія продовжили на 5 років дію договору New START. Документ було підписано у Празі у 2010 році на той момент президентом США Бараком Обамою і президентом РФ Дмитром Медвєдєвим. Договір встановлює ліміт на кількість розгорнутих ракет і бомбардувальників у кількості 700 одиниць і ядерних боєголовок у кількості не більше 1550.

2 серпня 2019 року Договір між США і СРСР про ліквідацію їх ракет середньої та меншої дальності" (ДРСМД) припинив свою дію. США змушені були вийти з договору, оскільки Росія порушувала його через розміщення у Європі нових ракет SSC-8 (нова ракетна система "Новатор 9М729").

Вас також можуть зацікавити новини