У США опублікували скандальні листи сина Джо Байдена / REUTERS

Гантер Байден познайомив свого батька і на той час віце-президента США з представником керівництва української енергетичної фірми Burisma. І це сталося за рік до того, як Джо Байден почав тиснути на уряд України з вимогою звільнити Генерального прокурора Віктора Шокіна. Останній вів розслідування проти компанії.

Про це пише New York Post з посиланням на електронні листи, які опинилися в розпорядженні видання. Зустріч, про яку досі не було відомо, згадується в повідомленні з подяками, яке Вадим Пожарський - радник правління компанії Burisma - нібито надіслав Гантеру Байдену 17 квітня 2015 року. Це приблизно через рік після того, як Байден-молодший приєднався до ради директорів Burisma, отримуючи зарплату в розмірі 50 тисяч доларів на місяць.

"Шановний Гантере, дякую за запрошення у Вашингтон, можливість зустрітися з твоїм батьком й провести разом якийсь час. Це було справді честю і задоволенням", - йдеться в електронному листі.

Читайте такожPolitico: У Сенаті хочуть допитати радників Байдена у справі про УкраїнуРаніше в іншому листі, написаному в травні 2014 року, Пожарський, який був "третім номером" в керівництві Burisma, просить Гантера Байдена про "пораду, як можна використати твій вплив" на користь компанії.

Скандальна переписка, яка прямо суперечить твердженням Джо Байдена про те, що він "ніколи не розмовляв з сином про його закордонні бізнес-справи", міститься у величезній масі даних з ноутбука. Цей комп'ютер покинули в ремонтній службі у штаті Делавер в квітні 2019 року, про що сказав власник служби. Це рідний штат для Байдена.

Серед інших матеріалів, видобутих з комп'ютера, було також огидне 12-хвилинне відео, на якому Гантер Байден, який має проблеми з наркозалежністю, курить крек і при цьому займається сексом з невідомою жінкою. Крім того, на комп'ютері було багато інших матеріалів сексуального характеру.

Клієнт, який приніс цей залитий водою MacBook Pro на ремонт, так і не заплатив за сервіс. Він не забрав комп'ютер чи жорсткий диск, на якому зберігалися всі дані, про що розповів власник служби ремонту. За словами останнього, він неодноразово намагався зв'язатися з клієнтом.

Власник служби не зміг підтвердити, що клієнтом був Гантер Байден. Але на ноутбуці є наклейка "Фонду Бо Байдена". Цей фонд названий на честь старшого брата Гантера і колишнього генерального прокурора в Делавері.

Читайте такожЕкс-посол США Йованович була стурбована повідомленнями в пресі про корупційний скандал за участю сина Байдена - ЗМІФото повістки федерального суду штату Делавер, яка є в розпорядженні The Post, свідчить, що комп'ютер і жорсткий диск були вилучені ФБР в грудні після того, як власник служби ремонту повідомив бюро про їхнє існування. Але перед цим, за його словами, він зробив копію жорсткого диску, а пізніше віддав її Роберту Кастелло, адвокату екс-мера Нью-Йорка Руді Джуліані.

Колишній радник президента Трампа Стів Беннон розповів The Post про існування жорсткого диска в кінці вересня. А Джуліані передав The Post копію минулої неділі.

"Сучий син! Його звільнили"

Менш ніж через 8 місяців після того, як Пожарський подякував Гантеру Байдену за те, що той познайомив його з батьком, тогочасний віце-президент США почав тиснути на президента України Петра Порошенка і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, вимагаючи позбутися Генерального прокурора Віктора Шокіна, погрожуючи заблокувати боргові гарантії США на мільярд доларів під час поїздки в Київ в грудні 2015 року.

"Я подивився на них і сказав: Я їду через 6 годин. Якщо прокурора не звільнять, ви не отримаєте гроші", - Байден хвалився Раді закордонних справ у 2018 році.

"Що ж, сучий син. Його звільнили", - говорив Байден.

Шокін сказав, що на момент свого звільнення в березні 2016 року у нього були "чіткі плани" вести слідчі дії проти Burisma, "які включали допити й інші слідчі процедури проти всіх членів ради директорів включно з Гантером Байденом". Джо Байден наполягав, що США добивалися звільнення Шокіна через корупційні занепокоєння, які розділяв також Євросоюз. Тим часом електронний лист за 12 травня 2014 року, написаний невдовзі після приєднання Гантера Байдена до ради директорів Burisma, свідчать, що Пожарський намагався використати його політичний вплив на користь компанії.

Читайте такожRFERL: Сент США хоче розслідувати зв'язки сина Байдена в УкраїніВ темі повідомлення було зазначено: "Термінове питання". Воно також було адресоване бізнес-партнеру Гантера Байдера - Девону Арчеру, який також обіймав посаду в Burisma на той час. Пожарський писав, що "представники нових владних структур, як правило, досить агресивно підходять до М.З. в неофіційному порядку" з метою отримати гроші від нього.

В листі не вказано, хто такий "М.З.". Але вірогідно, що йдеться про засновника Burisma Миколу Злочевського.

"Конкретні дії"

Пожарський писав, що коли всі зусилля зазнали невдачі, "вони перейшли до конкретних дій" у формі "одного чи кількох досудових розслідувань".

"Нам терміново потрібна твоя порада щодо того, як використати твій вплив, щоб послати повідомлення / сигнал припинити те, що ми вважаємо політично мотивованими діями", - додав він.

Гантер Байден відповів, що він разом з Арчером в Досі, Катар. При цьому він запитав про "формальні (якщо такі є) звинувачення проти Burisma".

"Хто стоїть за цими атаками на компанію? Хто в складі чинного тимчасового уряду може покласти край цим атакам?" - додав Байден.

Читайте такожПрезидентські вибори в США: дипломати розповіли про наслідки для УкраїниЛистування відбулося того ж дня, коли Burisma оголосила, що розширює свою раду директорів, додавши до неї Гантера Байдена, який мав очолити "юридичний відділ і забезпечити підтримку для компанії серед міжнародних організацій". Про це йшлося в прес-релізі, який був згодом видалений з сайту Burisma. Насправді Гантер Байден приєднався до ради директорів у квітні 2014 року, згідно з численними повідомленнями.

Його адвокат сказав минулого року, що Гантер "не був членом команди з управління". При цьому він додав: "Ніколи Гантер не відповідав за юридичні справи компанії". Приблизно через чотири місяці після листування з Пожарським, Арчер переслав Гантеру Байдену цілий ланцюг листів з темою: "Вплив підвищення податків на виробництво Burisma". Серед них був лист Пожарського, який писав про те, що український Кабмін передав на розгляд парламенту новий податковий законопроект.

"Якщо його ухвалять, цей закон вб'є весь приватний сектор видобутку газу у зародку", - писав Пожарський.

В листі за 24 вересня 2014 року Пожарський також сказав, що він "збирається поділитися цією інформацією з посольством США в Києві, а також з офісом пана Амоса Хочстейна в Штатах". На той час Хочстейн був спеціальним представником і координатором Держдепартаменту з енергетичних питань.

В грудні 2017 року українська державна компанія "Нафтогаз" оголосила, що Хочстейн став її незалежним директором. Але в минулий понеділок він оголосив про свою відставку.

"Компанія була змушена витрачати нескінченну кількість часу на боротьбу з політичним тиском й зусиллями олігархів, які намагалися збагатитися через сумнівні трансакції", - написав Хочстейн в статті для Kyiv Post.

Читайте такожBloomberg: Україну знову засмоктує в політику США на тлі внутрішніх викликівНа додачу до запевнень, що він ніколи не говорив з Гантером про його закордонний бізнес, Джо Байден багато разів заперечував будь-який конфлікт інтересів чи порушення, пов'язані з Burisma. Минулого лютого він розлютився під час інтерв'ю на телешоу Today, коли співведуча Саванна Гутрі запитала екс-віце-президента, чи "було помилкою для Гантера погодитися на роботу, знаючи, що її насправді пропонують, тому що компанія хотіла отримати доступ до вас".

"Це не правда. Ви говорити про речі, про які нічого не знаєте", - відповів Байден-старший.

Минулого грудня під час праймеріз Демократичної партії в Айові Джо Байден також був роздратований, коли один чоловік звинуватив його у відправці Гантера в Україну, щоб він "почав працювати на газову компанію без досвіду в сфері для того, щоб отримати доступ до... президента".

"Чоловіче, ти клятий брехун. Це не правда. І ніхто ніколи такого не казав", - розлютився Байден.

Читайте такожWashington Post: Байдену доведеться говорити про УкраїнуБайден продовжував сварити чоловіка, коли той вийшов вперед, називаючи його "товстим" і запропонувавши йому "почати віджиматися разом". ФБР надіслало запитання про вилучення ноутбука і жорсткого диска Генеральній прокуратурі штату Делавер, де представник відповів: "Моє відомство не може ані підтвердити, ані спростувати існування розслідування". Адвокат Гантера Байдена відмовився коментувати деталі й натомість почав атакувати Джуліані.

"Він просував широко дискредитовані теорії змови про сім'ю Байденів, відкрито покладаючись на діячів, пов'язаних з російською розвідкою", - сказав адвокат Джордж Месайрс про Джуліані.

Пожарський і передвиборчий штаб Джо Байдена не відповіли на запити про коментарі. З Хочстейном зв'язатися не вдалося.

Вибори президента США 2020