Росія заявляє, що майже добудувала військовий порт у Грузії / скриншот

Грузинські ЗМІ повідомили, що росіяни майже завершили будівництво порту в окупованому місті Грузії Очамчира, де планують розмістити свої військові кораблі. Водночас аналітики Defence Express проаналізували знімки бази та вказали, що заяви про готовність бази перебільшені. 

Так, зазначають аналітики, якщо порівняти зйомки з дрона із супутниковими знімками жовтня 2022 року, то видно, що завершено будівництво однієї будівлі, але роботи над нею розпочались ще літом 2021 року.

Що стосується місця, активного проведення робіт, то, як зазначають аналітики, це не будівельний майданчик, а вантажний вугільний термінал, який, за наявною інформацією активно використовується у ролі контрабандного вузла під контролем ФСБ.

Відео дня

"Таким чином, наразі неможливо сказати, що масштабні роботи дійсно йдуть і те, що весь Чорноморський флот РФ вже невдовзі перебазується на цю об'єктивно невелику базу з бухтою розміром 200 на 200 метрів. Але зазначимо, що сама ініціатива РФ розмістити навіть частину кораблів ЧФ РФ у окупованій Очамчирі демонструє, що для Кремля 130 км до НАТО, а саме така дальність від цієї бази до кордону з Туреччиною, безпечніше за базування у поки окупованому Севастополі", - підкреслюють аналітики.

Російський військовий порт в окупованій Грузії - що відомо

Місто Очамчира знаходиться в Абхазії, яку окупувала Росія у 2008 році. Вже 26 січня 2009 року головний штаб ВМФ РФ повідомив про створення в 2009 році в порту Очамчира пункту базування бойових кораблів Чорноморського флоту. 

У ЗМІ повідомляють, що Росія веде там інтенсивне будівництво, і новий військовий порт РФ може розпочати свою роботу вже в цьому році.

Водночас аналітик Гаазького центру стратегічних досліджень Фредерік Мертенс заявив, що після того, як Україна отримає F-16, "хитрий план" Путіна з порятунку Чорноморського флоту не спрацює. Саме в окупованій частині Грузії Росія намагається сховати свої військові кораблі. 

Вас також можуть зацікавити новини: