фото strana.in.ua

Атаки проти пам'ятників колоніальної ери в деяких країнах Заходу спонукають активістів в Росії й Україні озирнутися на те, як їхні країни розібралися з монументами часів СРСР. І чи було цього достатньо.

Про це пише Reuters, нагадуючи, що учасники протестів повалили або понівечили пам'ятники в США, Великій Британії, Бельгії й інших країнах впродовж останніх тижнів. Це сталося під час акцій солідарності з рухом проти расизму і поліцейської жорстокості Black Lives Matter. Після розпаду СРСР в 1991 році пам'ятники Володимиру Леніну і Йосипу Сталіну стали суперечливими для багатьох людей через численні порушення прав людини в часи комуністичного режиму.

Читайте такожПід Одесою демонтували один з останніх в Україні пам’ятників Леніну – соцмережі (фото)

Відео дня

Росія вирішила зберегти всі радянські монументи, хоч і перевезла їх в найбільш неоднозначний парк на узбережжі річки в Москві. Зокрема, сюди перевезли пам'ятники Йосипу Сталіну, який відправив мільйони людей в ГУЛАГ, і засновнику НКВД Феліксу Дзержинському. Їх вишикували в лінійку вздовж дерев'яної доріжки. Пам'ятники зібрали з усієї Москви після 1991 року, коли вулиці перейменовували, а символи комуністичного режиму демонтували.

"Гадаю, повалення пам'ятника Дзержинському було однією з найважливіших речей, які відбулися в нашій країні", - сказала дослідник правозахисного центру "Меморіал" Олександра Поліванова.

Але мавзолей засновника СРСР Володимира Леніна досі на почесному місці в центрі Москви. А тисячі пам'ятників йому досі стоять по всій Росії. Тож, на думку Поліванової, зусиль 90-х років було не достатньо.

"Події 1991 року виявилися незавершеними. Нажаль, злочини не були належним чином засуджені ні на державному рівні, ні в суспільстві. Декомунізація не відбулася", - сказала вона.

Україна повалила більше своїх радянських пам'ятників, ніж Росія, особливо після 2014 року, коли масові вуличні протести в Києві позбавили президента Віктора Януковича влади. Ті ж, які лишилися, атакували через асоціацію з Януковичем. За словами колишнього голови Інституту національної пам'яті України Володимира В’ятровича, це відбулося тому, що саме Янукович хотів відбудувати тісніші зв'язки з Москвою.

Читайте такожThe Economist: Путін реабілітує пакт Сталіна з Гітлером заради удару по європейській ідентичності

"Люди почали обговорювати комуністичне минуле, злочини комуністичного режиму і чому їх не можна допустити знову. Особливо взимку 2014 року сотні пам'ятників Леніну були повалені як символ всього пов'язаного з СРСР", - сказав він.

Видання нагадує, що після того в Україні ухвалили закон, який забороняє комуністичні символи.