REUTERS

Сенат Конгресу США готується до прийняття законопроекту про посилення санкцій проти Китаю у зв'язку з репресіями щодо груп мусульманської меншини в країні.

Про це повідомив лідер республіканської більшості в Сенаті США Мітч Макконнелл, повідомляє Reuters.

"Я очікую, що найближчим часом Сенат прийме "уйгурський" закон про політику в галузі прав людини", - сказав Макконнелл у своєму виступі перед Сенатом.

Відео дня

За його словами, двопартійний законопроект, поданий сенатором-республіканцем Марко Рубіо, спонукатиме президента Дональда Трампа застосовувати цілеспрямовані санкції проти тих, хто несе відповідальність за репресії в Китаї.

Крім уйгурів, законопроект охоплює інші групи мусульманських меншин в КНР.

Читайте такожBusiness Insider: Китай чекає катастрофа, коронавірус наближається до таборів для уйгурів

Людина, знайома з цим питанням, на умовах анонімності повідомила, що голосування може відбутися вже наступного тижня.

Пекін засудив підготовку в США законодавства на підтримку уйгурів. Китай вважає це серйозним втручанням в її внутрішні справи, яке може вплинути на двосторонню співпрацю з Вашингтоном.

За оцінками Організації Об'єднаних Націй, в останні роки в таборах в китайському районі Сіньцзян міститься більше мільйона мусульман-уйгурів. За даними організації Human Rights Watch, уйгурів поміщають у в'язниці й виховні табори; за мільйонами людей організоване постійне відеоспостереження, а їх соціальне становище і доля залежать від балів, нарахованих у системі "соціального кредиту". Китайські чиновники пояснюють спецзаходи щодо уйгурів необхідністю викорінення "тероризму".

Уйгури — тюркомовний народ, який у переважній більшості живе в регіоні Сіньцзян на крайньому заході Китаю, отримав назву Сіньцзян-Уйгурський автономний район КНР. За віросповіданням уйгури — мусульмани-суніти.

У КНР більшість вірян сповідують традиційну китайську релігію — даосизм. Крім того, у релігійному світогляді китайців поширений синкретизм, що поєднує конфуціанство, даосизм і буддизм.

Як раніше повідомляв УНІАН, у жовтні 2019-го США вже ввели санкції проти Китаю, викликані пригніченням уйгурів. Санкції означають обмеження на постачання цим компаніям американської продукції.