Максим Галкін і Алла Пугачова переїхали за кордон / фото instagram.com

Дедалі більше росіян їдуть зі своєї країни. За офіційними даними прикордонної служби ФСБ, у першому кварталі 2022 року Росію залишили 3 млн 880 тисяч осіб. 

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, одна з причин масового переїзду росіян - повномасштабне вторгнення РФ до України. Свідомі люди просто не можуть жити в країні, яка вбиває мирних українців.

Серед таких - репер Face. "Я не готовий жити в країні, яка воює з Україною", - зізнавався він.

Так, жити в РФ складно, якщо ти - проти диктаторського режиму. Того, хто публічно висловився проти війни, путінська влада почала карати. Наприклад, Максим Галкін із сім'єю переїхав до Ізраїлю, тому що втратив можливість заробляти гроші на батьківщині. 

"24 лютого я виставив антивоєнний пост, я був у Москві, після чого влада заборонила моє обличчя у рекламних паузах, у мене зірвалися всі рекламні контракти. Місцева влада стала забороняти всі мої концерти", - розповідав Галкін. 

Тиснуть на росіян і нові диктаторські закони, які путінська влада ухвалювала останнім часом. Були закриті медіа, війну було заборонено називати війною. 

Відомим особистостям повертатися додому страшно. Наприклад, актриса Чулпан Хаматова боїться кримінального переслідування за новою статтею про "дискредитацію армії РФ", тому поки залишається у Ризі. 

Як йдеться у сюжеті, багато працівників ІТ-індустрії наважуються на переїзд з РФ. Тікають з батьківщині і художники, актори, письменники, артисти. 

"Не хоче людина працювати там, де на театрі намальована буква Z. Не хоче людина викладати у виші, де буква Z на кожному кроці", - каже журналістка Ксенія Ларіна.

Переважно росіяни осідають у Казахстані, Вірменії, Грузії. Деякі їдуть до Туреччини, Аргентини, ОАЕ, Таїланд, Мексики.

Куди виїжджають росіяни / Скріншот

Нагадаємо, у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну Алла Пугачова разом з Максимом Галкіним і дітьми поїхала в Ізраїль. Звідти шоумен веде інформаційну війну і розповідає правду про війну в Україні.

За таку жорстку антивоєнну позицію його вже "заборонили" в РФ. Галкіна звільнили з "Першого каналу", де він пропрацював шість років. А також скасували всі концерти. Крім того, в Росії проти нього хочуть порушити кримінальну справу.

Зараз він перебуває в Ізраїлі, і вже анонсував низку концертів, а частину виручених грошей перерахує на допомогу українським біженцям.

Вас також можуть зацікавити новини: