Тегеран підозрює Україну, Азербайджан та Ізраїль в атаці на свої заводи / фото depositphotos.com

Уряд Тегерана розглядає Україну як можливого організатора повітряних ударів по критичній інфраструктурі, які трапилися в ніч на 29 січня.

Тоді по збройовим заводам в Ісфахані та інших провінціях були нанесені удари з повітря, ймовірно, безпілотниками.

Високопоставлене політичне джерело в іранській столиці повідомило, що Київ фігурує в числі потенційних винуватців події, пише Amwajmedia.

Відео дня

Також обговорюється версія можливої причетності до повітряних атак Азербайджану, на чиє посольство в Тегерані нещодавно було скоєно напад.

Видання вказує, що в цій події також міг зіграти свою роль Ізраїль, хоча офіційно Тегеран поки що не звинуватив жодну з країн у події. 

Раніше іранські ЗМІ поклали провину за подію на США та "ще одну країну", виключивши причетність Ізраїлю. Однак Вашингтон оскаржив це звинувачення, заявивши, що в повітряній атаці міг брати участь Ізраїль

Реакція України на вибухи в Ірані

Нагадаємо, що в день атаки на іранські об'єкти інфраструктури радник глави Офісу президента Михайла Подоляка написав у своєму Twitter, що Іран не залишиться безкарним за допомогу Росії у війні проти України.

Такий коментар обурив Тегеран. У понеділок, 30 січня, Міністерство закордонних справ Ірану викликало тимчасового повіреного у справах України в Тегерані. 

У відповідь на це речник МЗС України Олег Ніколенко у своїх соціальних мережах нагадав Ірану перську народну мудрість, яка стосується співпраці Тегерана з Російською Федерацією: "не роби іншому зла, і собі не нашкодиш". 

Вас також можуть зацікавити новини: