Перший політ став найбільш важливим етапом у багатолітній програмі турецького винищувача / колаж УНІАН, скріншоти

Розроблений Turkish Aerospace Industries бойовий літак KAAN здійснив перший політ вранці 21 лютого. Про це повідомляє Defence Turk.

Винищувачем керував льотчик-випробувач Барбарош Демірбаш. Політ пройшов вдало, на сьогодні розпочали будівництво ще двох тестових зразків KAAN. Один з них має бути готовим в середині цього року, ввести KAAN в експлуатацію хочуть у 2028-му.

Перший політ став найбільш важливим етапом у багатолітній програмі турецького винищувача п'ятого покоління. Нагадаємо, у минулому році KAAN пройшов комплексні наземні випробування, зокрема протестували його двигуни, та руліжні системи. 

Головною особливістю літака є його мала радіолокаційна помітність. За словами генерального директора TAI Темела Котіла, корпорація розробила спеціальне радіопоглинаюче покриття. Зараз воно на етапі випробувань: у першому польоті покриття задіяне не було.

Передбачається, що KAAN зможе розвивати швидкість 1,8 М. Він буде здатен застосовувати ракети класу "повітря-повітря", ракети класу "повітря-поверхня" та авіабомби різного калібру. Буде створена як одномісна серійна модифікація, так і версія з двома пілотами.

Україна планує закупити KAAN - що відомо

У лютому надзвичайний і повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Україна хоче закупити новий турецький винищувач: "Ми не тільки купимо, але й будемо використовувати. Ми знаємо, де його використовувати".

Дійсно, Україна і Туреччина тісно співпрацюють в оборонній сфері. Наприклад, у минулому році почалося будівництво українського заводу з виготовлення безпілотників Bayraktar. 

У той же час, на заваді планів щодо закупівлі KAAN може стати висока ціна авіаційного комплексу. За оцінками експертів вартість однієї машини може перевищувати 100 млн дол. 

Це навіть більше, ніж коштує знаменитий американський винищувач п'ятого покоління F-35, ціна якого у найбільш бюджетній версії F-35A до недавнього часу становила близько 80 млн дол.

Вас також можуть зацікавити новини: