Сучасна війна – це насамперед війна за ідентифікацію, а вже потім – за контроль над територією. Якщо простіше, в авангарді агресії стоїть не стратегічна авіація, як нас переконують досі, а пропагандисти, інформаційні війська. Адже спочатку тебе запевняють, що ти - частина "руського міра", а потім ти радо зустрічаєш окупантів як визволителів. Тобто спочатку Скабєєва, а потім Шойгу.

Можна знайти купу історій про те, як ми ведемо інформаційну війну на нашій території, як розвінчуємо російські фейки. Але ось проблема - майбутня фінішна лінія цієї війни лежатиме там, де інтереси конфліктують. Якщо вести війну виключно на своїй території, то і конфлікт, і його фініш пройдуть лише по нашій території. А чим більше російських інтересів буде втягнуто у цю війну, чим більше проблем для Росії буде створено, тим східніше лежатиме лінія майбутнього "кордону".

Тому логічне питання: як справи в тилу ворога? Як росіяни оцінюють цю війну? Відповідь - в опитуванні російського аналітичного Левада-Центру.

Відео дня

Наприклад, половина російського населення вважає, що відповідальність за загострення на Донбасі несуть… США й країни НАТО. І якщо інформація про те, що такої думки найчастіше дотримуються росіяни від 55 років (таких, за даними опитування Левада-Центру 61%), то варто звернути й увагу на те, що аналогічно думають 24% респондентів віком 18-24 років. Ще 16% росіян впевнені, що в усьому винна Україна.

Російська пропаганда давно позбавила нас суб’єктності

Такі цифри не дивні з огляду на те, що російська пропаганда, яку масово споживають росіяни, давно позбавила нас суб’єктності. Опосередковано це підтверджує їхнє бажання поховати нормандський формат, який дає Україні суб’єктність й закріплює статус учасника війни за Росією. Водночас зростає ймовірність відкриття ще одного переговорного майданчика "Росія-США". Хоча це не лише б підняло самооцінку Путіна, який ностальгує за часами "холодної війни". Крім цього, це б символічно підвищило місце самої Росії, а росіянам дало б можливість закріпити думку, що Росія не воює з братнім народом.

До речі, тут питання не лише в тому, що "братнім народом" вони вважають нас лише на словах. Питання в тому, що вести війну із завідомо слабшим противником не додає владі, яка будує свою міць на мілітаризмі, балів у очах власного населення. Натомість створювати видимість, що ти воюєш зі США – зовсім інша справа. Пропагандо угодна. Тому понад 50% мешканців РФ і переконані, що вони разом зі своєю державою протистоять Сполученим Штатам. І у цьому їх переконують з "кожної праски".

Пропаганда і небажання нести відповідальність за смерті на Донбасі, роблять свою справу

Симптоматично, що Росію винною за війну на Донбасі вважають лише 4% росіян. Проте 75% опитаних Левада-Центром не виключають, що поточна напруженість на сході України може перерости у повномасштабну війну між Росією та Україною. І тут немає нічого дивного. Адже, з одного боку, постійна пропаганда і небажання на психологічному рівні нести відповідальність за смерті на Донбасі, роблять свою справу. Люди, в більшості, переконані, що саме вони на боці правди, що саме їхній бік - справедливий. З іншого боку, переконати їх у зворотному, або хоча б посіяти сумніви у цій "правоті" - ніхто не має змоги (це є й оцінкою того, наскільки на російському інформаційному полі вдається працювати нам).

А висновок з усього цього один – доки у кожного громадянина Росії буде таке низьке почуття відповідальності за війну на Донбасі (та й взагалі за дії своєї влади, своєї країни), доти вони віритимуть у справедливість Кремля. І доти ніяких поступок щодо України Кремль робити не буде.

Богдан Петренко, перший заступник керівника Українського інституту дослідження екстремізму