Леонід Кравчук звернувся до Олександра Лукашенка / фото УНІАН

Перший президент України Леонід Кравчук звернувся до очільника Білорусі Олександра Лукашенка із закликом припинити кровопролиття.

Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

Читайте також"Вони просто знищують людей": білоруський міліціонер після звернення до колег покинув країну (відео)

Відео дня

«Я хотів би звернутися до білоруської влади – зупиніться! Президенте Лукашенко, припиніть кровопролиття! Жодними доказами, жодними переконаннями, жодними прикладами з історії він не зможе виправдати кровопролиття. Жодними. Якщо вдаються до неймовірних фальсифікацій, правда історії все одно переможе. Моє глибоке переконання та людське прохання – людини, яка підписала документ у Біловезькій пущі про припинення існування Радянського Союзу. Тільки з однієї причини: це була остання імперія зла, яка з людиною не рахувалася. Важко було навіть уявити, коли ми підписали разом із Шушкевичем та Кебічем, що через 30 років це може повторитися в Білорусі. Не думав», – сказав Кравчук.

Він зазначив, що жорстке придушення протестів викликає у цивілізованому світі не просто обурення, а нерозуміння сутності влади: які ця влада має цілі, які завдання вона вирішує. «Я говорю емоційно, бо ми сусіди. Я знаю Білорусь ще з радянських часів. Я бував там багато разів, я знаю білорусів, наскільки вони терплячі. Вони пройшли важкі часи – партизанський рух, спалені села, те, що робили фашисти ... Я бачив, знаю, я був на могилах. Мій батько, який захищав нашу землю під час Вітчизняної війни (Другої світової війни, – ред.), похований у Білорусі. Я страшенно переживаю. Я вже не оцінюю, навіть не обурююся, я просто прошу, благаю ... Як близьку державу, як народ, який глибоко розуміє, бо вони це пережили. Люди, зупиніться. Владо, зупиніть силовиків, бо якщо ви розпалюєте ненависть, це може закінчитися дуже погано. Не уникнути нікому найвищого покарання за злочин», – додав Кравчук.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.
  • 12 серпня у Білорусі розпочалася акція із блокування доріг. Цього ж дня в Білорусі затримали трьох українців - волонтерів благодійного фонду "Схід SOS" Костянтин Рєуцький і Євгенія Васильєва, а також громадянки Оксани Альошиної. Волонтерів звинувачують в організації масових заворушень, їм загрожує позбавлення волі на термін від 3 до 8 років.
  • Деякі співробітники державних органів і журналісти держканалів на тлі протестів публічно заявляють про звільнення.