НАТО має винести уроки із ситуації, що склалася в Афганістані / фото REUTERS

НАТО застерегло рух "Талібан" від спроб перешкодити евакуації людей із Афганістану.

Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг за підсумками відеоконференції голів МЗС країн-учасниць НАТО, передає DW.

"Ми очікуємо, що таліби забезпечать усім іноземцям, а також громадянам Афганістану, які хочуть залишити країну, безпечний виїзд", - сказав Столтенберг.

Він відзначив зусилля Туреччини, США і Великої Британії щодо забезпечення роботи аеропорту Кабула і додав, що безпека в аеропорту має вирішальне значення.

"Однак найбільшою складністю є забезпечення того, щоб люди могли дістатися до аеропорту й потрапити всередину", - сказав генсек НАТО.

Крім цього, в інтерв'ю DW Столтенберг підкреслив, що евакуація з Афганістану військових і цивільних осіб залишається найвищим пріоритетом для Альянсу.

За його словами, НАТО у довгостроковій перспективі має винести уроки з ситуації, що склалася в цій країні.

Столтенберг визнав, що обстановка за межами аеропорту Кабула є "хаотичною, складною і непередбачуваною". При цьому, Альянсу вдалося евакуювати кілька тисяч людей.

Читайте такожБританія співпрацюватиме з талібами за необхідності - Джонсон

"Проблема полягає не у відсутності літаків. Багато союзників висловили готовність прийняти у себе афганців. Проблема полягає в тому, щоб доставити їх туди", - пояснив Столтенберг.

Генсек підкреслив, що у союзників по Альянсу є "певні важелі впливу" на "Талібан". НАТО буде "використовувати політичні інструменти, дипломатичні інструменти, потенційні санкції" щоб переконатися, що таліби виконують свої зобов'язання", і дають можливість людям залишити країну.

Талібан захопив владу в Афганістані

  • 15 серпня таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану, в тому числі і столиці - Кабула.
  • Міністр внутрішніх справ Афганістану Абдул Сатар Мірзаквал у відеозверненні заявив, що столицю передадуть талібам мирно.
  • Стало також відомо, що представники "Талібану" в президентському палаці в Кабулі обговорять підготовку до зміни влади. Також 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і вилетів до Таджикистану. 18 серпня стало відомо, що Гані зі своєю сім'єю знаходиться в Об'єднаних Арабських Еміратах.
  • Угруповання Талібан 19 серпня проголосило нову державу на підконтрольній їй території – Ісламський Емірат Афганістан.
  • Представники Талібану оголосили в країні загальну амністію і заявили, що мають намір підтримувати мирні відносини з усіма країнами. Вони також пообіцяли, що жінкам будуть надані права, але "в рамках ісламу". Проте прихід талібів до влади спровокував паніку і втечу людей з країни. Багато хто пам'ятає жорстоке правління Талібану в дев'яностих, коли в суспільстві діяв вкрай жорсткий режим шаріату.
  • Україна евакуювала з Афганістану 79 громадян з шести країн - України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану.
  • Станом на вечір 17 серпня вже 153 українських громадянина, українці афганського походження, бажали покинути Афганістан. 18 серпня літак, який мав евакуювати українців з Афганістану, не зміг сісти в Кабулі. Зараз немає безпечного коридору для доступу в аеропорт Кабула, де ситуація залишається частково неконтрольованою.