Навальний - Україна підтримала санкції ЄС проти чотирьох російських чиновників / REUTERS

Україна підтримала санкції Європейського Союзу проти чотирьох російських чиновників у зв'язку з ув'язненням критика Кремля Олексія Навального.

Читайте такожВбивство Джорджа Флойда: судовий процес транслюють наживо (відео)

Про це свідчить декларація віце-президента Європейської комісії, високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля, розміщена на сайті Європейської ради.

Відео дня

Зокрема, 2 березня Рада ЄС офіційно запровадила обмежувальні заходи проти чотирьох російських чиновників.

"Країни-кандидати Північна Македонія, Чорногорія і Албанія, країни Європейської асоціації вільної торгівлі Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, які є членами європейської економічної зони, а також Україна приєдналися до цього рішення Ради ЄС", - йдеться в декларації.

Відтак, ці країни мають узгодити свою національну політику з відповідним рішенням про розширення санкцій.

Своєю чергою, Євросоюз бере до уваги і вітає приєднання цих країн.

Санкції проти Росії

  • 2 березня обмежувальні заходи було запроваджено проти директора Федеральної служби виконання покарань Олександра Калашнікова, голови Слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна, генерального прокурора РФ Ігоря Краснова і директора Федеральної служби військ національної гвардії РФ Віктора Золотова. Обмежувальні заходи пов'язані з серйозними порушеннями прав людини.
  • Навальний перебуває під вартою з 17 січня. Його затримали одразу ж після того, як він прилетів до Росії з Німеччини, де проходив лікування після отруєння.
  • 2 лютого суд у Москві задовольнив клопотання про заміну йому умовного терміну на реальне позбавлення волі в колонії загального режиму, оскільки Федеральна служба виконання покарань звинуватила Навального в порушенні умов випробувального терміну.
  • З урахуванням перебування під домашнім арештом і в СІЗО Навальному залишилося пробути в колонії близько 2 років 5 місяців.
  • 22 лютого глави МЗС країн-членів ЄС вирішили застосувати новий глобальний режим санкцій за порушення прав людини в зв'язку з кримінальним переслідуванням Навального.