Чавушоглу зробив жорстку заяву з приводу спецоперації в Сирії \ фото УНІАН

Туреччина не потребує жодного дозволу для проведення військових операцій проти терористичних угруповань в Сирії.

Про це заявив міністр закордонних справ країни Мевлют Чавушоглу, передає dailysabah.

"Ми... ніколи не питали і ніколи не питатимемо дозволу на наші військові операції", - сказав Чавушоглу через два дні після саміту в Тегерані, на якому і РФ, і Іран виступили проти запропонованої Туреччиною нової військової операції на півночі Сирії.

Чавушоглу зазначив, що РФ і Іран і в минулому і сьогодні виступають проти турецьких операцій в Сирії.

Він підкреслив, що у Туреччини є розбіжності з Іраном і Росією з приводу Сирії, і що підтримка цими країнами режиму Башара Асада неприйнятна для Туреччини. 

Зазначимо, що в Сирії Туреччина підтримує опозиційні сили, які протистоять Асаду.

Глава МЗС заявив, що Туреччина призупинила свою операцію проти YPG (нацармія сирійського Курдистану)/PKK (Робоча партія Курдистану) на сході Євфрату в рамках домовленостей зі США і РФ, які зобов'язалися очистити цей регіон від терористів YPG/PKK. "Оскільки цього поки не сталося, терористи почали звідти посилювати напади на наші землі, а також продовжують напади на сирійців, опозицію, наших солдатів і поліцію. Що б зробили США в такій ситуації зараз? Що б зробила Росія?",- задався питанням Чевушоглу.

Він зазначив, що Туреччина не буде сидіти, склавши руки, поки загроза зберігається.

Нагадаємо, в травні президент країни Реджеп Таїп Ердоган оголосив про плани нової військової операції в Сирії проти YPG/PKK. Вони передбачають відновлення зусиль Туреччини зі створення 30-кілометрової безпечної зони вздовж кордону з Сирією та забезпечення добровільного повернення сирійських біженців з Туреччини.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2018 року тодішній президент США Дональд Трамп оголосив про виведення американських військових з Сирії. Пізніше стало відомо, що США залишать частину військ на півдні Сирії на невизначений час після виведення основного контингенту.

Вас також можуть зацікавити новини: