У Карабасі відновилися бойові дії. Міноборони Азербайджану заявило, що знищуються позиції військових Вірменії. Справа в тому, що вірменські військові частини і озброєні сепаратисти все ще діють на міжнародно визнаній суверенній території Азербайджану.

Нагадаю, 10 листопада 2020 року Вірменія, яка прийняла перемогу Азербайджану за підсумками 2-ї Карабаської війни, взяла на себе певні зобов'язання в Тристоронній угоді, підписаній за участю Росії. Основна їх частина полягає в тому, що Вірменія в найкоротші терміни виведе свої військові частини, в тому числі сепаратистських бойовиків, з території Карабаху, і створить умови для відкриття Зангезурського коридору. Крім того, братме участь в делімітації кордонів в рамках, прийнятих міжнародним правом, і так далі.

У свою чергу, Росія зобов'язалася вивести вірменські збройні сили з регіону і тимчасово стежити за миром, направивши в регіон "миротворців". "Миротворців" саме в лапках, оскільки невиконання Вірменією і Росією своїх зобов'язань за минулі три роки призвело до початку сьогоднішніх антитерористичних заходів.

Відео дня

Справа в тому, що, всупереч зобов'язанням, вірменські бойовики в Карабасі - на території, контрольованій російськими "миротворцями" - почали переозброюватися. Колони військових боєприпасів, що перевозяться збройними силами Вірменії під виглядом "гуманітарного вантажу" у супроводі "миротворців", були викриті Азербайджаном. За минулий і нинішній рік було виявлено близько десяти подібних випадків.

Вірменські збройні сили час від часу нападали на азербайджанців у Карабасі

Азербайджан щоразу ставив російську та вірменську сторони перед фактом. Однак реакції не було. Більш того, вірменські збройні сили час від часу нападали на азербайджанців в Карабасі (мова як про армію, так і про мирних жителів, зайнятих відновлювальними роботами). Результатом стало те, що Азербайджан взяв під контроль Лачинський коридор. Той самий, де працювали російські "миротворці" і де вірменські бойовики регулярно проносили зброю, хоча Росія зобов'язалася вивести сепаратистів з цього району за короткий період.

Після відновлення контролю Азербайджану над цим коридором, низка розшукуваних міжнародним співтовариством вірменських сепаратистів були затримані при спробі його перетнути. Але сепаратисти створили нову проблему, шантажуючи Азербайджан гуманітарною блокадою Ханкенді. А ще більше загострили ситуацію французькі офіційні особи, які напередодні відвідали Карабах без дозволу Азербайджану, тим самим, проявивши підтримку сепаратистам.

Разом із тим, Азербайджан висунув низку пропозицій, у тому числі щодо використання дороги "Агдам-Ханкенді" та інших альтернативних доріг для задоволення потреб жителів Вірменії паралельно Лачинській дорозі. І хоча ці пропозиції були підтримані в Євросоюзі і МКЧХ (Міжнародний Комітет Червоного Хреста), Вірменія виступила проти. У тому числі, проти перевезення згаданими маршрутами гуманітарних вантажів МКЧХ. Власне, це, а також блокування доступу до альтернативних доріг установкою бетонних загороджень, ще раз підтвердило думку, що їхні заяви про складну гуманітарну ситуацію в регіоні є шантажем. Пізніше вірмени відмовилися від використання гуманітарного маршруту, запропонованого Азербаджаном, на своїй суверенній території.

Ще одна проблема - вибори "керівництва" сепаратистського режиму в супроводі російських "миротворців" в Ханкеді – на суверенній території Азербайджану.

Азербайджан продовжуватиме операцію, поки сепаратисти не здадуться

Але останньою краплею став масштабний терористичний акт, організований вірменською диверсійною групою, в результаті якого загинули двоє мирних азербайджанців і сім поліцейських. Це призвело до початку локальних антитерористичних заходів у регіоні. У напрямку Ходжавендського району Азербайджану (в частині, що знаходиться під контролем російських "миротворців") позиції вірменської армії і кілька артилерійських центрів сепаратистів були знищені. І Азербайджан продовжуватиме операцію до тих пір, поки сепаратисти не здадуться.

Цікаво, що Росія та Іран, які мовчали про вищезгадані так звані вибори на території Азербайджану, знову мовчать…

В даний час напруженість зберігається. Звичайно, конституційні вимоги Азербайджану можна вирішити мирним шляхом, якщо його великі сусіди на півночі і півдні, а також інші геополітичні гравці дійсно будуть дотримуватися своїх закликів до миру.

Мубаріз Асланов, спеціальний кореспондент ІА Report.az і BakuTV