Країни "Веймарського трикутника" засудили насильство в Білорусі / REUTERS

Глави зовнішньополітичних відомств країн "Веймарського трикутника" рішуче засудили насильство проти мирних протестувальників у Білорусі, а також довільні арешти після президентських виборів, результат яких вони не визнають.

Відповідну спільну заяву прийнято в четвер, 15 жовтня, за підсумками зустрічі в Парижі міністра закордонних справ ФРН Гайко Мааса, його польського колеги Збігнєва Рау, а також глави МЗС Франції Жан-Іва Ле Дріана, повідомляє DW.

"Ми не можемо спостерігати байдуже за насильством володарів, що триває в Мінську", - йдеться в документі.

Відео дня

У документі наголошується на необхідності підтримки громадянського суспільства в Білорусі. На ці цілі "Веймарський трикутник" готовий виділити близько 1 млн євро.

Крім того, Німеччина, Франція і Польща після отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального висловили стурбованість ситуацією навколо правозахисних та громадських організацій в Росії.

Читайте такожШвейцарія ввела санкції проти Білорусі

"Веймарський трикутник": що це

"Веймарський трикутник", офіційна назва якого - "Комітет розвитку німецько-французько-польської співпраці", це консультативний форум представників урядів Німеччини, Польщі та Франції. Він був заснований в 1991 році за ініціативою міністрів закордонних справ трьох держав. Основне завдання "Веймарського трикутника" - координація зовнішньої політики її членів і стимулювання загальноєвропейської інтеграції.

Вибори і протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії та підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.