За даними деяких ЗМІ, Китай може допомогти Росії зброєю / фото ua.depositphotos.com

Якщо Китай передасть зброю Росії, то це питання перейде у вищу міжнародну площину.

Радник голови офісу президента Михайло Подоляк розповів, що Китаєм займуться США, країни Євросоюзу та інші глобальні гравці.

"Про Китай це серйозне питання і мені здається дуже дивно це виглядає, тому що Україна в рамках того ж міжнародного права, яке Китай в тому числі згадує в цьому документі своєму про 12 пунктах. Україна захищає свою територію, робить це юридично коректно і згідно з цим міжнародним правом. Росія атакуючи територію суверенної держави порушує міжнародне право і будь-яка допомога їй - це теж порушення міжнародного права. Я не можу зрозуміти, навіщо це робити, якщо ти і так маєш хороші економічні та політичні позиції, знову ж розмінятися на те, щоб передати снаряди або ракети якісь Російській Федерації", - сказав він.

Подоляк вважає, що Китай - це не проблема вже України точно так само, як ядерна зброя Росії.

"Китай - це глобальна складова, це по суті перерозподіл впливу в світі і якщо позиція Китаю досить токсична буде, то напевно на це повинні реагувати Євросоюз і Сполучені Штати. Розлом настав, тобто потрібно розставити крапки над "і". Або крапи над "і" будуть розставлені правильно і все-таки будуть зафіксовані три речі. Перше це те, що міжнародне право працює, друге - те що правила треба дотримуватися, інакше буде покарання, незалежно від твого бажання, ваги, обсягу техніки та економіки. І третє - демократії не можуть програвати, інакше тоді у нас буде скрізь авторитарна система, яка буде ламати людей або внутрішніх або на зовнішніх ринках. Ось ці три складові на кону стоять безумовно", - заявив радник.

Він упевнений, що Китай - це друга велика глобальна проблема.

"Якщо можна дозволити Китаю порушувати точно так правила, як Росія. Якщо якась країна без відносно Китаю наприклад починає передавати Росії техніку, значить треба якось агресивно на це реагувати в хорошому сенсі слова агресивно. Тобто треба все-таки не дозволити зруйнувати певний глобальний каркас безпеки. Ну не можеш ти порушуючи міжнародне право підтримати іншу країну, яка веде агресивну війну, яка заборонена цим міжнародним правом. Необхідно правильно розставляти акценти. Мені здається, що тут питання діалогу між Китаєм, Сполученими Штатами, Євросоюзом та іншими країнами. Необхідно щоб Китай все-таки тримався тієї позиції, яку він абсолютно виразно проявляє протягом року - нейтралітет", - додав Подоляк.

Війна в Україні та позиція Китаю

Протягом усього 2022 року в іноземній пресі з'являлися повідомлення про те, що Китай, ймовірно, допомагає Росії обходити західні санкції, поставляючи мікрочіпи та інші товари подвійного призначення.

У січні 2023 року з'явилася інформація про те, що Китай почав постачати Росії військові товари нелетального типу - бронежилети і каски. 

У лютому 2023 рокуофіційні особи США вперше заговорили про плани Китаю почати поставки летальної зброї в Росію. Про неприпустимість таких поставок китайців попередив президент США Джо Байден, а також генсек НАТО Йенс Столтенберг. У Пекіні всі звинувачення заперечують.

26 лютого 2023 року стало відомо про те, що згідно з новими розвідданими США, влада Китаю розглядає можливість відправлення до Росії артилерії та боєприпасів для війни проти України.