Підполковник поліції розповів, як його колег готували до "війни з народом" / Cкріншот з відео

Підполковник міліції з білоруського міста Ліда Юрій Махнач розповів, що підготовка до придушення акцій протесту після виборів президента почалася в країні ще кілька місяців тому.

Читайте такожПереламані пальці, гематоми, пошкодження прямої кишки: лікарі в Мінську розповілі про травми протестувальників

Відеозвернення офіцера опублікувало TUT.by. Махнач розповів, що ще в червні отримав від свого керівництва наказ розігнати акцію опозиції в Ліді. За словами міліціонера, на акції зібралися мирні люди (в тому числі жінки з дітьми і пенсіонери), які не робили нічого поганого. Тоді він відмовився виконувати цей наказ, і пішов у відпустку, сподіваючись, що скандал вщухне.

«Але вийшовши на службу, я зрозумів, що в період проведення передвиборної кампанії починається реальна підготовка до війни проти свого народу органів внутрішніх справ. Це ідеологічна підготовка, і стягування техніки в місто в Мінськ», - зазначив він.

За його словами, правоохоронцям почали прищеплювати аморальну ідеологію.

«Була така ідеологія: якщо чинна влада програє, то кожного з нас будуть вішати на гілляці біля дороги. Тому, цю владу треба захищати будь-якими засобами і способами», - продовжив Махнач.

Міліціонер повідомив, що тоді не зміг продовжувати службу і припинив ходити на роботу.

За його словами, протести після виборів президента не обійшли стороною і місто Ліда, де силовики затримували протестувальників і жорстоко били їх.

«У Ліді відбувалися страшні речі: побиття людей на території РВВС, побиття і знущання над людьми в автозаках, заподіяння тілесних ушкоджень ... Також мені відомо, що на мийці автотранспорту РВВС проводилося побиття і знущання над людьми», - зазначив офіцер.

До побиття, за його словами, причетні співробітники ОМОНу Гродненського облвиконкому і співробітники Лідського РВВС.

Водночас, в Лідському РВВС 13 офіцерів не погодилися з побиттям і катуваннями людей і подали рапорти про звільнення. Вони готові свідчити за фактами протиправних дій на території Лідського РВВС.

«Даний виступ йде особисто від мене, мені ніхто не проплатив, як зараз модно говорити. Це крик душі. З цим миритися не можна. Таке ставлення до свого народу є неприпустимим», - підкреслив Махнач.

За словами міліціонера, серед постраждалих є навіть його аполітичні друзі. Їх хапали біля під'їзду, буквально в капцях - і після затримання вони були всі сині.

«23 кращих роки життя я віддав службі - і ніколи не міг подумати, що так обернеться. Що ми почнемо ставитися по-звірячому і скотськи до людей своєї країни. Мені соромно носити погони», - уклав офіцер.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів