У Білорусі відбудеться масштабна вулична хода опозиції / фото УНІАН

Протестний рух у Білорусі сьогодні планує провести масштабні вуличні акції за звільнення політв'язнів режиму Олександра Лукашенка.

Читайте такожБілоруські пропагандисти підписали Україну як "колишню УРСР" (фото)

Анонс акції розміщений у найбільшому опозиційному Telegram-каналі Білорусі Nexta. Зазначається, що за даними правозахисників, з початку виборчої кампанії в країні заведено понад 250 кримінальних справ проти учасників президентських перегонів, активістів їхніх штабів та учасників мирних акцій протесту.

Відео дня

"За ґратами досі перебувають політики Микола Статкевич, Павло Северинець, блогери Сергій Тихановський, ігор Лосик, альтернативний кандидат у Президенти Віктор Бабарико, члени Координаційної ради Марія Колеснікова, Максим Знак, Ілля Салей. А також десятки громадських активістів, блогерів, просто небайдужих білорусів, які наважилися сказати "ні" колишньому президенту і виходили на вулиці за нашу і вашу свободу", - йдеться в повідомленні.

При цьому, репресії проти активістів тривають, тільки за п'ять минулих днів були затримані майже два десятки осіб.

У Мінську збір протестувальників намічений на 14: 00, в районі стели «Мінськ — місто-герой». Учасників закликають взяти з собою портрети політв'язнів і плакати з вимогою звільнити всіх заручників режиму.

Аналогічні акції плануються в Жодіно, Барановичах та інших містах Білорусі.

Вибори і протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.