Якась ймовірність поширення дагестанських протестів на весь Кавказ, а згодом на інші регіони Росії, існує. Проте мова йде саме про шанс. Впевнено стверджувати, чи набудуть ці протести великих масштабів, було б передчасно.  

Російська влада спробує реагувати на протести у Дагестані одразу кількома методами. І, в першу чергу, це буде спроба силового розгону мітингувальників. Проте саме надмірне насильство до місцевих мешканців може спровокувати посилення руху опору. Тобто дії російської влади будуть лише сильніше підбурювати людей вийти на вулиці через жорстокість поліції, побиття людей, а також застосування сили проти жінок. 

Тоді у РФ може захитатись силова вертикаль, й вони вже не зможуть контролювати ситуацію, як раніше. Скоріше за все, будуть вимушені залучити силовиків з інших регіонів: Ставропілля, Кубані або Чечні. Варто пам’ятати, що поліція там сприймається як члени спільноти. Тому поліцію бояться значно менше, ніж в інших регіонах Росії. А залучені силовики там ще й не будуть "своїми".

Відео дня

Каталізатором також можуть стати й жертви під час протестів. Адже в Дагестані не будуть байдуже знімати на телефон, як поліція вбиває дівчину. В цьому регіоні смерть протестувальника одразу викличе ще гострішу реакцію.

Тим часом чимраз більша кількість закликів до протесту у соціальних мережах слугуватиме прикладом і для інших регіонів Росії. Не виключено, що саме тоді ситуація може вийти з-під контролю за кілька тижнів. 

Чому саме на Кавказ покладають надії щодо початку справжніх протестів в Росії? Можна припустити, що в цих нацменшинах тісні родинні стосунки впливають на більшу солідарність в суспільстві. Окрім того, на відміну від інших російських регіонів, в Дагестані, наприклад, важливою є публічна поведінка, честь та гідність. Відповідно, якщо дії влади йдуть проти якихось принципів, на Кавказі реакція буде швидшою. 

Одночасно, російська влада намагатиметься заспокоїти протести за допомогою пропаганди. Наприклад, виправдовуватимуть мобілізацію великою потребою водіїв, яких в Дагестані доволі багато. Тобто у РФ будуть вигадувати якісь пояснення того, що мобілізації не є "смертельною" для чоловіків. 

Але, скоріше за все, ми побачимо, чи набудуть протести масштабу пізніше, коли нечисленні гірські спільноти у віддалених регіонах РФ будуть оплакувати втрату близьких, а кількість загиблих на війні в Україні вже перевищить больовий поріг у суспільства.

Сергій Данилов, заступник директора українського Центру близькосхідних досліджень