Урсула фон дер Ляйєн зазначила, що РФ намагається послабити Євросоюз / REUTERS

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявляє, що зовнішня політика Росії з роками не змінюється, а погіршується.

Як передає кореспондент УНІАН, про це фон дер Ляйєн сказала на прес-конференції в рамках саміту ЄС за участю глав держав і урядів країн-членів Євросоюзу.

"Підхід ЄС до російської влади ґрунтується на наших спільно погоджених п'яти принципах, а саме: на повному виконанні Мінських угод, на взаємодії з країнами "Східного партнерства", на зміцненні внутрішньої стійкості ЄС, на вибірковій взаємодії з Росією і на міжлюдських відносинах. І ми продовжуватимемо зберігати цей курс", - заявила фон дер Ляєн.

Вона додала, що лідери ЄС оцінили відносини з Росією і погодились, що вона кидає виклик інтересам і цінностям ЄС, про що свідчать її дії у минулому і тепер.

Крім того, фон дер Ляєн зазначила, що Росія втручається у справи і дестабілізує ситуацію у сусідніх країнах - Україні, Молдові і Грузії.

"Ми бачили спроби послабити Європейський Союз і підірвати країни-члени за допомогою гібридних загроз, саботажу, вбивств, тактик "розділяй і володарюй", кібератак і кампаній з дезінформації. Ми бачили таку модель поведінки впродовж років. Це не змінюється. Це стає гірше", - наголосила президент Єврокомісії.

Водночас, додала вона, Євросоюз і РФ змушені співпрацювати стосовно спільного майбутнього, оскільки Росія є найбільша сусідня країна і залишається для ЄС найбільшим джерелом торгівлі і інвестицій.

Читайте такожВ ЄС заявили про готовність відповісти на нові санкції РосіїТакож фон дер Ляєн назвала Росію важливим гравцем для розв'язання глобальних проблем і урегулювання регіональних питань.

Відносини ЄС і Росії

Голови держав і урядів країн-членів Євросоюзу на саміті ЄС засудили підривну діяльність Російської Федерації. Лідери ЄС у червні повернуться до обговорення відносин з РФ. Зокрема, високий представник ЄС і Єврокомісія мають представити доповідь з викладенням стратегічних політичних заходів стосовно відносин ЄС-Росія.