Путін і Вучич - союз, що йде в минуле / фото wikimedia.org

Влада Сербії близька до того, щоб остаточно стати на бік Заходу і відвернутися від Росії, що розв'язала повномасштабну війну проти України. Про це пише американське видання Politico, аналізуючи публічні заяви та поведінку президента країни Олександра Вучича.

Зазначається, що досі влада в Белграді примудрялася "сидіти на паркані" між двома протилежними векторами, не встаючи прямо ні на один, ні на інший бік. Через це Вучич та його уряд постійно піддаються жорсткій критиці та непублічному тиску.

Спілкуючись зі ЗМІ на полях недавньої Мюнхенської конференції з безпеки Вучич заявив, що Сербія опинилася між молотом і ковадлом в дипломатичному плані. Також він запевнив, що розуміє необхідність ухвалити остаточне рішення і спуститися, нарешті, з "паркану". 

Відео дня

"Ви отримаєте від мене одну пропозицію: Сербія залишиться на своєму шляху в ЄС. Гаразд, робіть висновки. Але я думаю, ви мене розумієте. Без сумніву, в майбутньому нам доведеться зробити кілька важких виборів", – прокоментував Вучич подальший шлях країни.

Видання зазначає, що за свою політичну кар'єру Вучич вже зробив кілька "великих розворотів", що робить розрив з Москвою цілком реальним сценарієм.

"Сербський лідер явно відчуває сильний тиск з обох сторін. (...) Офіційні особи ЄС підкреслюють, що будь-який прогрес на шляху до членства залежить від зміни Белградом зовнішньої політики. З іншого боку, Росія — традиційний союзник, який підтримував Сербію в питанні Косово, і опитування громадської думки після вторгнення в Україну не обіцяють схильності до Заходу", – зазначають автори статті.

Війна в Україні - позиція Сербії

Офіційний Белград засудив російське вторгнення в Україну і декларує підтримку територіальної цілісності України. 

"Для нас Крим – це Україна, Донбас – це Україна. Так і залишиться", - заявив нещодавно президент Вучич.

У січні Сербія пообіцяла надати Україні гуманітарну допомогу, в тому числі обладнання для підтримки української енергосистеми. Тобто Сербія почала заважати Росії в спробах заморозити Україну.

Також нещодавно президент Сербії заявив, що йому доведеться ввести санкції проти Росії через сильний тиск Заходу. 

У той же час симпатії Сербії по відношенню до Росії весь останній рік виражалися майже виключно в співчуваючих висловлюваннях лідера країни. Так, у липні Вучич назвав події в Україні "майже світовою війною", в якій "весь західний світ воює з росіянами через українців".

Вас також можуть зацікавити новини: