Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту \ REUTERS

Естонія запроваджує санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію на виборах і насильство над протестувальниками.

Читайте такожПрем'єр Естонії: Лукашенко не відповів на дзвінки Меркель і МакронаПро це повідомляє естонське видання ERR. Зазначається, що уряд Естонії ухвалив постанову, якою на підставі закону про міжнародні санкції вводиться заборона на в'їзд до Естонії для тих осіб, щодо яких є підстави вважати, що вони відповідають за фальсифікацію виборів президента Білорусі, пов'язане з цим насильство і порушення прав людини або ж сприяли цьому.

"Народ Республіки Білорусь має право сам вільно обирати своє майбутнє, він ясно висловив волю до демократичних змін. Єдина можливість для цього - дійсно вільні і незалежні вибори. Мета запроваджених Естонією фокусних санкцій - засудити фальсифікацію результатів виборів і насильство проти мирних демонстрантів і забезпечити, щоб відповідальні за це особи не могли в'їхати до Естонії", - сказав прем'єр-міністр Юрі Ратас.

Відповідно до позиції з приводу політики ЄС щодо Білорусі, схваленої урядом на засіданні 18 серпня 2020 року і підтриманої комісіями парламенту у закордонних справах та справах Євросоюзу на спільному засіданні 19 серпня 2020 року, Естонія не визнає результати президентських виборів, що відбулися в Білорусі 9 серпня, оскільки вибори не були ні вільними, ні чесними.

Санкції запроваджуються координовано з Латвією і Литвою. До запровадження санкцій зараз готується і Євросоюз, нагадало видання.

Постанова уряду набере чинності в загальному порядку. Після цього список конкретних осіб свої наказом затвердить міністр закордонних справ.

Ситуація в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.Згідно з офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%. Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками, розгорілася політична криза.
  • 19 серпня лідери країн-членів ЄС погодилися застосувати санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників. Також вони заявили, що не визнають результати виборів президента Білорусі.
  • На зустрічі 27-28 серпня в Берліні глави МЗС країн ЄС візьмуть ухвалять пропозиції щодо санкцій проти Білорусі.