Росіяни збили літак авіакомпанії Malaysia Airlines у липні 2014 року / фото REUTERS

Слідство у справі катастрофи літака авіакомпанії Malaysia Airlines просить військових Російської Федерації і жителів Курська поділитися інформацією про людей, які збили літак у небі над Донецькою областю.

Про це йдеться в заяві Спільної слідчої групи, яка веде розслідування збиття літака рейсу MH17.

Читайте також"Літак ми бахнули": у суді по справі MH17 опублікували перехоплені доповіді бойовиків "ДНР" про стрільбу з "Бука"

Відео дня

Зокрема, Спільна слідча група (JIT), яка веде розслідування у справі про катастрофу малайзійського Боїнга рейсу MH17 в небі над Східною Україною, заново звертається до російських військових з проханням про отримання інформації.

Дане прохання звернене до жителів російського міста Курська, з якого був відправлений зенітно-ракетний комплекс "Бук", яким, як вважає Спільна слідча група, був збитий цей літак рейсу MH17.

"Ми хочемо знати, хто входив до складу розрахунку, яке у них було завдання, і від кого воно було отримано. Ми також хочемо знати, хто приймав рішення про застосування цієї зброї в Україні. Особливо нам хочеться дізнатися, чому був збитий пасажирський лайнер. Як могли збити літак, на борту якого перебувало 298 мирних громадян? Розповісти про це з повною впевненістю ми зможемо лише тоді, коли особи, безпосередньо причетні до цієї трагедії, дадуть відповідь на ці питання", - заявив начальник відділу Національної поліції Нідерландів Енді Крааг.

У зв'язку з цим сказано, що якщо у жителів Курська є яка-небудь інформація (наприклад, фотографії, відеоматеріали, релевантні електронні повідомлення або військові накази, що мають відношення до катастрофи з Боїнгом MH17), то їх просять зв'язатися зі Спільною слідчою групою JIT.

Читайте такожУ суді по справі MH17 опублікували нові записи переговорів бойовиків "ДНР" про ЗРК "Бук"

Збиття Росією літака MH17 над Донбасом: що відомо

  • Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.
  • 24 травня 2018 року міжнародна слідча група надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.
  • 19 червня 2019 року спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубінський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ "ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.
  • В Окружному суді Гааги з 9 березня 2020 року триває судовий процес стосовно чотирьох обвинувачених у справі МН17. Особисто жоден з них у судових слуханнях участі не бере.
  • 7 червня 2021 року суд розпочав розгляд по суті справи стосовно чотирьох підозрюваних у збитті малайзійського "Боїнга". Наразі суд зосереджує свою увагу на трьох ключових питаннях: чи був літак рейсу MH17 збитий ракетою із зенітно-ракетного комплексу "Бук", чи була ракета запущена з ЗРК "Бук" з агропромислового поля неподалік Первомайського, чи відігравали підозрювані роль у запуску ракети.