Росія поставила зброю, якою був збитий літак рейсу MH17 / фото REUTERS

Усі докази свідчать про те, що Росія поставила ракету до самохідного зенітного комплексу (ЗРК) "Бук", за допомогою якого в небі над окупованим Донбасом у 2014 році був збитий літак "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17.

Про це заявив журналіст розслідувального порталу Bellingcat Христо Грозєв, який був частиною команди, яка збирала ключову інформацію про катастрофу Boeing 777, пише DW.

"Ми бачили так багато взаємно підтверджених доказів, що у цілому не існує іншого пояснення, крім факту того, що Росія надала зброю, за допомогою якої був збитий літак і вбиті 298 людей. Зараз немає жодних сумнівів, ми бачили навіть більше доказів, ніж ті, які були представлені в суді", - наголосив журналіст.

Відео дня

За його словами, розслідувачі вивчили кожен доступний фрагмент телекомунікаційних даних, супутникові фотографії, публікації в соцмережах, розміщені російськими військовими, у тому числі з зенітно-ракетної бригади, яка могла транспортувати ЗРК "Бук".

"Якби Росія хотіла встановити правду, вона би просто співпрацювала зі слідством тою мірою, якою її про це просили. А вона як і раніше відмовляється", - пояснив Грозєв.

Так, слідча група та судді просили РФ сприяти допиту членів 53-й бригади, а також двох військових із п'ятої бригади, щоб вони могли відкинути звинувачення на адресу Москви, зазначив Грозєв.

"РФ зберігає мовчання щодо цього і не надає такий доступ. Росія продовжує стверджувати, що виключена з розслідування, їй не дають можливості зробити у нього свій внесок, але водночас вона не виконує такі запити про надання даних", - підсумував журналіст.

Читайте такожПідозрювані в збитті літака рейсу MH17 проігнорували засідання суду в Гаазі

Суд в Гаазі у справі MH17

7 червня суд розпочинає розгляд по суті справи стосовно чотирьох підозрюваних у збитті малайзійського "Боїнга" (рейс MH17) у липні 2014 року. Суд 7 червня розглядатиме більше загальні питання. Буде обговорено розслідування слідчого судді. Також можуть бути висловлені зауваження щодо інспектування реконструйованих уламків літака.

У наступні дні суд представить вступне слово для обговорень матеріалів справи.

Наразі суд зосереджує свою увагу на трьох ключових питаннях: чи був літак рейсу MH17 збитий ракетою із зенітно-ракетного комплексу "Бук", чи була ракета запущена з ЗРК "Бук" з агропромислового поля неподалік Первомайського, чи відігравали підозрювані роль у запуску ракети.

Особисті обставини підозрюваних також будуть обговорені, оскільки відповідна інформація доступна у матеріалах прокуратури.

Очікується, що суд обговорюватиме матеріали справи три дні - 8, 9 та 10 червня. Ще один день - 11 червня, запланований як додатковий день, якщо знадобиться.

Після цього сторона обвинувачення матиме можливість обговорити окремі розділи матеріалів справи 17 і 18 червня. Потім сторона захисту отримає можливість обговорити окремі розділи матеріалів справи, які вважатиме важливими.

Читайте також"Літайте там, де угробили 300 осіб": Лукашенко натякнув на Україну, коментуючи відмову літати через Білорусь

Збиття Росією літака MH17 над Донбасом: що відомо

  • Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.
  • 24 травня 2018 року міжнародна слідча група надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.
  • 19 червня 2019 року спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ "ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.
  • В Окружному суді Гааги з 9 березня 2020 року триває судовий процес стосовно чотирьох обвинувачених у справі МН17. Особисто жоден з них у судових слуханнях участі не бере.