За повідомленнями ЗМІ, Вірменія активно допомагає РФ обходити західні санкції / фото ua.depositphotos.com

Поки ЄС та США вишукують приватні компанії, які порушують антиросійські санкції на Далекому Сході, Вірменія продовжує нарощувати товарообіг із Росією за рахунок реекспорту санкційних товарів, пише 5 канал. Центральні ЗМІ Східної Європи майорять заголовками про те, що Вірменія є головним логістичним хабом Путіна в агресії проти України. Після заходів, вжитих Туреччиною та республіками Центральної Азії щодо обмеження нелегальних поставок до Росії, значення Вірменії для Москви зросло ще більше.

США та Євросоюз чинять масований тиск на країни, які Москва використовує для обходу санкцій. Так Туреччина, Казахстан та Узбекистан вже почали вживати заходів щодо блокування паралельного імпорту до Росії, пишуть ЗМІ.

Турецький уряд передав компаніям список заборонених іноземних товарів та доручив їм не переправляти їх до Росії з 1 березня, а турецькі чиновники чітко висловили заборону на реекспорт санкційних західних товарів до Москви. Анкара дала Європейській комісії усні гарантії того, що з 1 березня товари, які потрапили під санкції, не вирушатимуть до Росії. У свою чергу Казахстан контролюватиме товарообіг, що проходить через країну для реекспорту, а Центробанк Узбекистану зробив попередження трьом приватним банкам країни щодо дотримання антиросійських санкцій. Країна чітко заявила про позицію щодо обходу санкцій через будь-які транзакції на своїй території.

Відео дня

Як зазначають ЗМІ, тим часом головний канал обходу санкцій знаходиться у Вірменії. З січня до березня товарообіг між цими двома країнами зріс у 2.4 рази.

Ще 2 березня у Тристоронній ноті Мін'юсту, Мінторгівлі та Казначейства США Вірменію було названо серед перевалочних пунктів, які зазвичай використовуються для незаконного переправлення санкційних товарів до Росії та Білорусі. 

За повідомленнями ЗМІ, Вірменія активно допомагає РФ обходити західні санкції, запроваджені внаслідок агресії проти України. Йдеться про постачання з Європи та Східної Азії не лише цивільних товарів, а й апаратури для російської військової промисловості. Таким чином, офіційний Єреван, який посилено створює враження переорієнтації на Захід, насправді виступає співучасником путінського режиму.

Ця країна виконує роль не лише логістичного хаба, а й центру військово-технічного постачання агресії путінського режиму проти України. Це підтверджують і дані Міноборони України, згідно з якими "Росія веде постійні переговори з вірменською стороною щодо постачання санкційних товарів для ворога". 14 квітня британське видання The Telegraph закликало: "Заходу настав час посилити відносини з деякими колишніми радянськими сателітами і забезпечити повну ізоляцію військової машини Кремля. Найабсурднішою є статистика економічного зростання Вірменії, чиє 13-відсоткове економічне зростання всього за 12 місяців робить її кандидатом на третє місце у списку найшвидших економік світу. У Вірменії мало виправдань, коли вона дозволяє собі діяти як транзитний пункт…".