Як виїхати до Німеччини з України / depositphotos.com

Війна з Росією в Україні призвела до того, що велика кількість наших співвітчизників залишають країну в пошуках притулку. Багато хто вибирає Німеччину, як розвинену державу з приємними для біженців умовами. УНІАН розповість, як отримати статус біженця в Німеччині 2022 і чи варто це робити.

Допомога біженцям у Німеччині з України - як їхати

Для того, щоб опинитися на території країни, українцям не потрібен біометричний паспорт або віза - можна в'їхати за внутрішнім документом (для дорослих) і за свідоцтвом про народження (для дітей). Це стосується всіх осіб, які перебували на території України 24 лютого. Правило поки що діє до 23 травня 2022 року.

Найбільш поширений варіант - приїхати до Німеччини на поїзді. Вони йдуть зі станцій в Гдині, Познані, Варшаві, Пшемислі, Кракові і Вроцлаві в Польщі, з Будапешта в Угорщині і з Праги в Чеській Республіці. Більшість поїздів з Польщі прямують до Берліна, проте деякі йдуть і до Франкфурта на Одері, Котбуса і Ганновера. З Будапешта вони йдуть через Відень в Мюнхен, Нюрнберг або Пассау, а з Праги в Дрезден.

Відео дня

Для українців проїзд на поїзді безкоштовний, квиток не потрібен. Під час проїзду волонтери надають харчування, медичну допомогу та всі необхідні речі аж до зарядки для телефону. На вокзалі ви можете звернутися до поліцейських, якщо відчуваєте, що вам потрібна допомога.

Якщо ви хочете поїхати в інше місто, ви можете придбати безкоштовний квиток на вокзалі і відправитися в Бельгію, Данію, Францію, Люксембург, Нідерланди, Австрію, Польщу, Швейцарію, Словаччину, Чехію і Південний Тіроль. Також іноді волонтери розвозять українців в інші федеральні землі, щоб Берлін не відчував перенасичення біженцями.

Що чекає на українця по приїзду до Німеччини

Біженство в Німеччині для українців-умови / фото УНІАН, Янош Немеш

Влада країни попереджає, що відразу після прибуття в Берлін українцям необхідно звернутися в намет під назвою "Welcome Hall Land Berlin" на площі Washingtonplatz перед будівлею вокзалу. Там вам допоможуть з їжею, медикаментами і житлом, а також скоординують ваші подальші дії.

У центрі прибуття вам зроблять тест на коронавірус, а потім зареєструють. Також українці отримують набір засобів особистої гігієни, триразове харчування та кімнату для ночівлі. Варто пам'ятати, що реєстрація - поняття, не тотожне отриманню статусу біженця. Українці можуть перебувати на території країни без нього. 

Також біженцям у Німеччині надаються такі основні види допомоги та фінансової підтримки:

  • гроші на кишенькові витрати в таборах біженців;
  • натуральні виплати;
  • оплата житла та інших фактичних витрат;
  • соціальні допомоги.

Кожному іноземцю видаються гроші на кишенькові витрати - 135 євро для дорослого, для пар - 244 євро, а за кожну дитину вони отримують додатково 80 євро.

Як отримати статус біженця в Німеччині

Для того, щоб отримати статус біженця, українцю необхідно звернутися в спеціальний центр (його адресу підкажуть волонтери в конкретному місті). Потім потрібно пройти інтерв'ю, заповнити форму і подати заявку. Час очікування статусу становить близько 6 місяців, на цей період держава надає допомогу по безробіттю (385 євро), житло та харчування.

Існує альтернатива - тимчасовий захист, його українці отримують автоматично, перетинаючи кордон. Він залишає за собою право на набуття статусу біженця, але відкриває українцю доступ до ринку праці, освіти, медицини та допомоги. Для того, щоб легалізуватися в країні, потрібно звернутися в спеціальні центри конкретного міста, де вам видадуть документ, в якому описаний ваш статус і права.

Вас також можуть зацікавити новини: