REUTERS

Офіс Генпрокурора направив у Гаагу восьме повідомлення про масштабні та системні порушення країною-агресором прав власності на тимчасово окупованій території півострова Крим.

Дії влади країни-окупанта підпадають під кваліфікацію «воєнні злочини», повідомили у прес-службі відомства. 

«Матеріали зібрано прокуратурою Автономної Республіки Крим разом із правозахисною неурядовою громадською організацією "Регіональний центр прав людини», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Проаналізовано майже 9,5 тис. «судових рішень» і ідентифіковані 3962 особи, які стали жертвами порушень прав власності. Із загальної кількості потерпілих у 3712 осіб - зафіксовано незаконне вилучення земельних ділянок, у 250 - руйнування нерухомості.

Читайте такожСправа МН17: окружний суд Гааги залишив засекреченими імена 12 свідків (відео)

Така практика окупаційної влади здійснюється по всій території Кримського півострова протягом понад 6 років із залученням практично всіх «судових органів» - 24 з 28 районних судів приймали відповідні незаконні рішення.

Дії країни-окупанта є грубим порушенням ст. 53 і 147 Четвертої Женевської Конвенції 1949 року і можуть кваліфікуватися як воєнні злочини.

Прокурори і правозахисники відзначають, що щодня на окупованій території з'являється, як мінімум, дві нові жертви воєнного злочину.

Під процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим триває досудове розслідування про порушення законів і звичаїв війни (ч.1 ст.438 КК України). Зібрані в рамках кримінальної справи докази також увійшли в інформаційне повідомлення до МКС.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба виключив вимагання компенсації від Росії за анексію Криму, оскільки це нашкодить стратегії про незаконну окупацію територій України.