Росія не контактувала з країнами НАТО з цього питання / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Москва викликала осуд з боку членів НАТО після пропозиції перекроїти кордони Росії в Балтійському морі.

"Проводиться ще одна російська гібридна операція, яка цього разу намагається посіяти страх, невпевненість і сумніви щодо своїх намірів у Балтійському морі. Це очевидна ескалація проти НАТО і ЄС, і на неї необхідно відповісти відповідною жорсткою відповіддю", - заявив у середу міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, пише Financial Times.

Його міністерство викликало російського дипломатичного представника для докладного пояснення і заявило, що Вільнюс скоординує свою відповідь із союзниками.

Відео дня

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив журналістам у середу, що в пропозиції Міноборони немає "нічого політичного", не коментуючи її деталі.

"Ви бачите, як наростає напруженість, рівень конфронтації, особливо в Балтійському регіоні, що вимагає необхідних кроків з боку наших профільних відомств для забезпечення нашої безпеки", - сказав він.

Цей план є останньою спробою Москви засмутити своїх сусідів після повномасштабного вторгнення в Україну. Країни НАТО, включно з Литвою і Фінляндією, попередили про зростання гібридних атак з боку Росії останніми місяцями, включно з кібератаками, вимушеною міграцією і диверсіями.

Міністерство закордонних справ Литви заявило, що це була "навмисна, цілеспрямована, посилена провокація, спрямована на залякування сусідніх країн та їхніх суспільств".

"Росія не контактувала з Фінляндією з цього питання. Фінляндія діє як завжди: спокійно і ґрунтуючись на фактах", - заявив президент Фінляндії Александр Стубб.

Його міністр закордонних справ Еліна Валтонен заявила: "Сіяти плутанину - це частина гібридного впливу. Фінляндія не буде збентежена".

Росія планує анексувати частину Балтійського моря - деталі

Міністерство оборони Росії пізно ввечері у вівторок виклало план з одностороннього розширення морських кордонів країни з Литвою і Фінляндією, які є членами військового альянсу. Менш ніж через 24 години воно видалило пропозицію з урядового сайту.

У Міноборони Росії заявили, що нинішні кордони у Фінській затоці і Балтійському морі в районі російського ексклава Калінінграда, що межує з Литвою, "не повністю відповідають нинішній географічній ситуації".

Країни Балтії, підтримувані іншими європейськими державами, такими як Великобританія, Німеччина і Франція, попередили, що Росія може атакувати члена НАТО протягом наступних кількох років. Але минулого місяця Стабб заявив Financial Times, що такий напад "вкрай малоймовірний", хоча Фінляндії та НАТО слід підготуватися до такої можливості.

Вас також можуть зацікавити новини: