Чи є в Російській Федерації бодай хтось, хто виступає проти війни з Україною? За оцінками ГО "Опора", жоден із депутатів Держдуми не закликав припинити війну проти України. Однак низка політичних організацій, зокрема партія "Яблуко", ПАРНАС, Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального та ряд інших рухів виступають проти війни й просять росіян входити на мітинги.

Тепер детальніше. Член КПРФ і депутат Держдуми від Республіки Бурятія Вячеслав Мархаєв заявив, що йому "сумно дивитися на те, що відбувається навколо України". Депутат на своїй сторінці в Facebook вказав, що визнання "ЛДНР" та їх захист "нібито мало інший план та задум". Однак він не закликав зупинити війну, не визнав російської агресії та й, врешті-решт, не висловив чіткої позиції.

Інший депутат від КПРФ, Михайло Матвєєв, у своєму Telegram-каналі засудив війну з Україною: "Голосуючи за визнання "ДНР/ЛНР", я голосував за мир, а не за війну. За те, щоб Росія стала щитом, щоб не бомбили Донбас, а не за те, щоб бомбили Київ". Ця заява прокотилася ЗМІ, але згодом депутат видалив цей допис, посилаючись на те, що його висловлювання використовують для розпалювання ненависті. Згодом в інтерв’ю виданню Idel.Реалії Матвєєв повністю змінив свою думку, заявляючи про міфічну розробку ядерної зброї Україною, нацистську ідеологію та легітимну владу. Також депутат заявив, що ​​"Україна повинна здатися", а українська влада "має зрозуміти причини, через які Росія проводить військову операцію".

Відео дня

Ще один депутат Держдуми від Омської області Олег Смолін (КПРФ) опублікував допис на своїй сторінці у соцмережі "ВКонтактє". Він засумнівався у необхідності воєнних дій Росії на території України, мовляв, військова сила має застосовуватися у політиці лише "в крайньому випадку". Смолін наголосив, що йому шкода людських життів – "і наших, і не наших". Проте не закликав припинити військове вторгнення, заявив, що підтримує Л/ДНР та "був і залишається проти розпаду СРСР". 

Що стосується місцевих депутатів, політичних організацій та непарламентських партій, чимало російських ЗМІ повідомляли про підписання муніципальними депутатами звернення проти "спеціальної воєнної операції" (так вони називають розв’язану Росією війну). Проте в мережі цей документ недоступний, тому про його зміст можна лише здогадуватися. Крім того, за різними повідомленнями, підписали його лише близько 180 депутатів різних рівнів.

Відкритий лист проти війни підписали 336 російських економістів

Відкритий лист проти війни підписали 336 російських економістів. Вони "вимагають негайного припинення бойових дій та виведення російських військ з України".

Російська непарламентська партія "Яблуко" також активно виступає проти війни з Україною. У політичної сили трохи більше десятка депутатів  у регіональних органах влади Москви, Санкт-Петербурга, Псковської області та Карелії. Партія вважає війну з Україною найтяжчим злочином і вимагає від Путіна негайного припинення військових дій та проведення екстрених переговорів про мир за міжнародного посередництва. Ще до початку агресивних дій Росії політична сила почала збір підписів проти війни, але зараз у відповідній петиції слово "війна" замінене на "***". Ця партія наразі займає чи не найактивнішу позицію щодо миру з Україною.

Партія народної свободи (ПАРНАС), лідером якої був убитий Путіним опозиціонер Борис Нємцов, опублікувала заяву із закликом негайно припинити війну проти України. Ця політсила була одним із організаторів маршу проти війни 5 березня 2022 року.

Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального, як і сам політик, що перебуває зараз у в’язниці, просять усіх росіян боротися проти війни та виходити на протести. Команда Навального закликала прийти на великий антивоєнний мітинг 6 березня. Крім того, фонд провів кілька інтернет-опитувань, щоб продемонструвати, що все більше росіян виступають проти війни та вважають Росію агресором.

Проти війни виступив і екс-депутат Держдуми та лідер незареєстрованої "Партії змін" Дмитро Гудков.

З 24 лютого до 6 березня правоохоронці ув’язнили понад 13 тис протестувальників із 69 міст РФ.

Окремо варто згадати про ініціативу неурядового руху "Весна", який закликав громадян Росії звертатися до своїх депутатів і сенаторів з вимогою ініціювати процедуру імпічменту президента Володимира Путіна. В організації наголошують, що для початку ініціювання цього питання потрібно лише ⅓ депутатів Державної Думи. Організація навіть підготувала інструкцію, куди звертатися і що писати. 

Проаналізувавши, чи є в російському політикумі противники військової агресії Росії проти України, можемо зробити такі висновки.

Деякі депутати Державної Думи намагалися засудити війну

Перш за все, деякі депутати Державної Думи намагалися засудити війну. Втім, страх за своє політичне майбутнє змушував їх або не висловлюватися чітко та однозначно, або докорінно змінювати свою точку зору.

Більш послідовними виявилися представники опозиційних рухів, які засуджують війну, піднімають протестні рухи і навіть закликають до імпічменту Путіна. Однак поки що їхнього голосу недостатньо, щоб зупинити російського президента та війну в Україні. Крім того, в окремих випадках незрозуміло, чи такі рухи більше засуджують агресію Росії та вбивство сотень мирних жителів, чи більше "переймаються миром" заради виживання та економічного добробуту самої Росії. Та все ж і така риторика важлива — вона демонструє, що не все російське суспільство підтримує рішення Кремля. 

Андрій Савчук, аналітик Громадянської мережі Опора