Що буде з підтримкою України після виборів у США: оцінка Кондолізі Райс / REUTERS

У 2024 році Сполучені Штати Америки обиратимуть нового президента. І хоча до праймеріз ще далеко, президентська гонка вже набирає обертів.

Екс-радниця з національної безпеки і держсекретарка США при президенті-республіканці Джорджі Буші Кондоліза Райс впевнена, що Вашингтон підтримуватиме Україну незалежно від того, хто переможе на виборах.

"Американський президент, хто б він не був зараз або в майбутньому, звичайно, може апелювати до втоми американців від глобальних конфліктів: нехай хтось інший цим займається! Але я думаю, що в кінцевому підсумку Америка і її народ завжди справлялися зі своїм завданням – і в Першій світовій війні, і в Другій світовій війні, у випадку з терактом 9/11, а тепер і в Україні. Я думаю, ви це побачите. Ви побачите це знову", – заявила Райс в ефірі BBC Newsnight.

Відео дня

Вона зазначила, що серед республіканців зараз сформувалися три табори – ті, хто підтримують Україну, ті, хто підтримує, але хоче додаткових перевірок використання виділеної допомоги, і, нарешті, ізоляціоністи.

"Так, звучать голоси ізоляціоністів (прихильників напрямку у зовнішній політиці, в основі якого лежить ідея незалучення в справи інших держав, націй – УНІАН), але знову ж... Щойно хтось стане президентом Сполучених Штатів, я думаю, він зрозуміє, що це хитка позиція, що дозволяє світу навколо нас і нашої дипломатії валитися. Я думаю, що будь-який президент США (який займе таку позицію) в кінцевому підсумку виявиться дуже непопулярним серед американців", – додала Райс. 

Вибори президента США - це треба знати

Наприкінці серпня відбулася перша велика подія президентської кампанії в США 2024 гого – дебати претендентів на те, щоб стати кандидатом від Республіканської партії. На дебатах політики продемонстрували глибокий розкол у питаннях, що стосуються війни в Україні.

Позиція кандидатів сильно різняться. Екс-віце-президент Майк Пенс виступає за продовження військової підтримки України. Губернатор Рон Десантіс виступає проти втягування США у війну, яку він називає "територіальною суперечкою між Україною і Росією". 

Екс-президент Дональд Трамп, якого називають головним претендентом стати кандидатом від республіканців, стверджує, що допомога Україні у протидії Росії не є життєво важливим стратегічним інтересом США.

Вас також можуть зацікавити новини: