Дональд Трамп / REUTERS

Американський президент Дональд Трамп вважає вибух у порту Бейрута, який стався вчора ввечері й забрав десятки життів, нападом.

Про це він повідомив на брифінгу щодо ситуації з COVID-19 у Штатах.

Читайте такожРуїни, десятки жертв та тисячі поранених: всі подробиці вибуху у Бейруті (фото, відео)

Трамп розпочав свій виступ перед журналістами зі співчуття ліванському народу після трагедії, що, за його словами, «схожа на жахливий напад».

«Я зустрічався з деякими великими генералами, і їм здавалось, що це так. Це не було чимось типу виробничого вибуху… Вони б знали краще, ніж я, проте вони, здається, вважають, що це була атака – це була якась бомба, так», – сказав Трамп, його цитує Business Insider.

Слова лідера США протирічать офіційним заявам влади Лівану. Як заявило вище керівництво держави пізно у вівторок, у результаті вибуху була задіяна велика кількість нітрату амонію, який уряд вилучив кілька років тому та зберігав у місці вибуху. Прем’єр Лівану, зокрема, додав, що країна не розслабиться, поки не знайде винуватців, які зберігали вибухонебезпечні речовини без дотримання необхідних правил безпеки.

У відповідь офіційні особи Лівану висловили стурбованість американським дипломатам з приводу використання слова «атака» Трампом, пише CNN.

Водночас троє чиновників Пентагону повідомили телеканалу, що станом на вечір вівторка немає ніяких ознак «нападу», і заявили, що не знають, про що говорить Трамп.

За словами одного зі співрозмовників CNN, якби ці ознаки були, це автоматично активізувало б посилення захисту американських військових сил у регіоні. Однак нічого з цього не відбувається.

Як повідомляв УНІАН, у столиці Лівану Бейруті ввечері 4 серпня прогримів потужний вибух. За даними деяких місцевих ЗМІ, вибухів було два, а не один. Перший нібито прогримів у порту, а другий неподалік від резиденції прем'єр-міністра країни.

Начальник відділу менеджменту кризових ситуацій Департаменту консульської служби МЗС України Максим Коваленко повідомив УНІАН, що серед працівників Посольства України в Ліванській Республіці та членів їхніх сімей постраждалих немає. Інформація щодо можливих загиблих або постраждалих внаслідок вибуху громадян України до наших дипломатичних установ наразі не надходила.