Вірменія зробила гучну заяву щодо Нагірного Карабаху / фото ua.depositphotos.com

Офіційний Єреван у зв'язку з наявною військовою ситуацією розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху.

Читайте такожУкраїна послідовно підтримує територіальну цілісність Азербайджану-Кулеба

Як повідомляє "ТАСС", про це в ході прес-конференції заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Відео дня

За його словами, мета Вірменії-встановлення довгострокового миру в регіоні.

Ми не хочемо, щоб, наприклад, через два-три роки ця ситуація повторювалася (військові дії в районі Нагірного Карабаху - ред). Але Вірменія ніколи не діятиме на шкоду своїм національним інтересам та інтересам Нагірного Карабаху", - зазначив прем'єр.

Пашинян також заявив, що Вірменія забезпечить свою безпеку за участю ОДКБ або без участі цієї організації. 

"Обговорення про участь ОДКБ є політичним питанням. Ми тісно співпрацюємо з нашими партнерами по організації, інформуємо про ситуацію, що склалася. Однак Вірменія готова захищати свою безпеку за участю або без участі ОДКБ", - сказав він. 

Конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Черговий ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили один одного в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Арцах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. Азербайджан ввів воєнний стан з 28 вересня.
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Напередодні Азербайджан і Вірменія повідомили про запеклі бої в зоні нагірно-карабаського конфлікту.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які обчислюються сотнями вбитих і десятками одиниць знищеної бойової техніки. 
  • Рада Безпеки ООН закликала Вірменію та Азербайджан негайно припинити бойові дії. Проте сторони відмовляються від мирних переговорів. 

Війна в Нагірному Карабасі

  • Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.
  • У 1991-1994 роках в регіоні тривав кривавий конфлікт, який закінчився підписанням протоколу про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.
  • Час від часу на лінії зіткнення досі спалахують збройні конфлікти.