Пригожин - біографія, особисте життя / REUTERS

Євген Пригожин - російський бізнесмен, більше відомий як "кухар Путіна", а після російського вторгнення в Україну - і як власник ПВК "Вагнер", що прославилася своїми звірствами. Свій шлях Пригожин починав з продажу хот-догів, а зараз організував заколот проти російської влади. Біографія Пригожина і його шлях до верхівки Кремля - в матеріалі.

Євген Пригожин - сім'я та освіта 

Євген Вікторович Пригожин народився 1 червня 1961 року в Ленінграді (зараз Санкт-Петербург). Мати була медиком, батько помер рано. Виховував дитину вітчим - лижний інструктор, тому Євген з дитинства займався лижними гонками і закінчив Ленінградську школу-інтернат спортивного профілю №62. Після школи вступив до Ленінградського хіміко-фармацевтичний інститут, на спеціальність "Провізор-фармацевт", але, за словами самого Пригожина, не закінчив його.

Пригожин - дружина і діти

Дружина Євгена Пригожина - Любов Пригожина. Їй 52 роки, за освітою вона хімік-фармацевт. У пари троє дітей - син Павло (1998 року народження), дочки Поліна (1992 року народження) і Вероніка (2005 року народження).  

Відео дня

Любов Пригожина володіє маєтком під Геленджиком, в селі Кабардинка і керує ТОВ "Соінвест", якій належить ділянка біля Чорного моря в 39 тис. кв. м. 

За інформацією російських ЗМІ, син, Павло Пригожин - власник великого бізнес-центру на Синопській набережній і компаніями "Лахта Парк" і "Лахта Плаза". За словами самого Пригожина, його син відслужив в армії, воював у Сирії, а зараз перебуває у складі ПВК "Вагнер".

Поліна Пригожина разом з матір'ю - співвласниця "Музею шоколаду" і єдиний акціонер АТ "Легіон" та володіє дачею принца Ольденбурзького на Кам'яному острові. Вероніка Пригожина - єдиний засновник ТОВ "Ред Старс", яке володіє готелем Red Stars Hotel в центрі Санкт-Петербурга. 

Пригожин, дружина, син Павло і дочка Поліна знаходяться під санкціями ряду західних країн.

За що сидів Пригожин

У 1979 році в Ленінграді Пригожина засудили до двох з половиною років позбавлення волі умовно - за крадіжку. У 1981 році Пригожину винесли новий вирок - за звинуваченням у крадіжці, шахрайстві та залученні неповнолітнього в злочинну діяльність і розбої. За це Євген Пригожин отримав 13 років колонії, але в 1988 році його помилували, а в 1990 році він вийшов з колонії.

Євген Пригожин - бізнесмен і кухар Путіна 

Відразу ж після цього Пригожин і його вітчим відкрили в Ленінграді мережу з продажу хот-догів. Далі бізнес розвивався так:

  • З 1991 по 1997 роки Пригожин був керівником мережі магазинів "Контраст".
  • У 1995 році відкрив на Василівському острові бар-магазин "Винний клуб", в 1996-му - ресторан "Стара Митниця" в Петербурзі і кейтерингову компанію "Конкорд Кейтеринг".
  • У 1997-му відкрив ще один ресторан - на теплоході New Island. Саме там, в 2001 році президент Путін провів переговори з Жаком Шираком (тодішнім президентом Франції), а через рік - з Джорджем Бушем-молодшим. За інформацією ЗМІ, в 2003 році Путін відзначав у цьому ресторані свій день народження, а Пригожин - особисто подавав страви президенту.
  • З 2002-го по 2012-й у Пригожина була мережа кафе-млинцевих "Блін! Дональт'ѕ", а після він став монополістом на ринку шкільного харчування в Москві.
  • У 2009-му відкрив ресторан в Будинку Уряду.

Крім цього, в 2000-х він також мав будівельний бізнес в Петербурзі. 

Зараз Пригожин - власник і співвласник компаній в групі "Конкорд", що управляє мережею ресторанів в Москві та Петербурзі. У 2010-х компанії Групи отримали тендери на прибирання в казармах і навчальних закладах Міноборони, а також брали участь в будівництві військових об'єктів в Росії та їх обслуговуванні. 

Компанія Пригожина "Конкорд" не раз була організатором урядових і президентських урочистостей, в тому числі з нагоди інавгурації Путіна в 2012 році. Сам Пригожин заявляв, що не належить до найближчого оточення Путіна і відношення до Кремля не має.

Пригожин - фабрика тролів і її роль 

У 2013 році Пригожин заснував "Агентство інтернет-досліджень", більше відоме як "фабрика тролів". Основним її завданням було створення фейкових акаунтів в соцмережах і публікація постів і коментарів, які керували громадською думкою.

У 2017 році була організована "Фабрика медіа" - до неї увійшли Федеральне агентство новин (ФАН) і кілька онлайн-порталів. У 2018 році США звинуватили Пригожина і його співробітників у втручанні у вибори президента. ФБР і Держдепартамент США були готові платити (250 тис. і 10 млн. доларів) за інформацію, що викриває бізнесмена в цьому. 

Євген Пригожин - Вагнер, заслуги перед Вітчизною і заколот

У 2015-му приватна військова компанія "Вагнер" (назву дали за позивним першого командира) почала набір добровольців для участі у військових операціях в Сирії, а пізніше - в Луганській і Донецькій областях в Україні. За інформацією західних ЗМІ "Вагнер" також брав участь у військових діях в Лівії, Судані, Центральноафриканській Республіці, Мозамбіку і Малі. Експерти ООН звинувачували вагнерівців у порушенні прав людини і злочинах.

Пригожин спочатку заперечував свій зв'язок з "Вагнером", але після російського вторгнення в Україну визнав, що став її засновником. Влітку 2022-го "Вагнер" почав вербування російських ув'язнених для участі у війні в Україні, цим особисто займався Пригожин і обіцяв зекам помилування. 

За участь ПВК "Вагнер" у війні проти України Кремль назвав Пригожина тим, хто "хворіє душею" і вносить "великий внесок". Пригожин нагороджений Орденом "За заслуги перед Вітчизною" IV ступеня і медалями ордена "За заслуги перед Вітчизною" I і II ступенів.

У 2023 році Пригожин звинуватив Міноборони Росії в нестачі боєприпасів і озброєння для продовження війни. 23 червня 2023 року головний вагнерівець заявив, що російські військові завдали удару по позиціях "Вагнера" з тилу і в результаті цього "загинула величезна кількість бійців". Засновник ПВК пообіцяв дати відповідь і організував "марш справедливості", відомий як військовий заколот Пригожина. У Росії на Пригожина завели кримінальну справу, а Путін назвав дії "Вагнера" ударом у спину.

Вас також можуть зацікавити новини: