Унаслідок пригожинського заколоту Володимира Путіна можут усунути, вважає експерт / скріншот

Голова правління громадської організації "Центр військово-правових досліджень" Олександр Мусієнко розповів, чим для Росії може закінчитися заколот приватної військової компанії "Вагнер", якою керує Євген Пригожин.

Як передає кореспондент УНІАН, про це експерт розповів під час дискусійної панелі "Заколот Пригожина та його вплив на політичну ситуацію в Росії та перебіг російсько-української війни". Мусієнко зазначив, що наразі в ситуації з внутрішньополітичними процесами в Росії відбувається "антракт, пауза".

"Воно далі буде назрівати. І воно неодмінно закінчиться двома речами. Перша річ - це або усунення Путіна (російський диктатор Володимир Путін - Ред.) від влади в м’якому сценарії, так, як було з Єльциним (перший президент РФ Борис Єльцин - Ред.). І перехід влади, радше за все, до Шойгу, міністра оборони (Сергій Шойгу - Ред.). Він йому передасть повноваження. Або до когось іншого. І друге – це відхід і скинення влади Путіна через громадянську війну і можливий розпад Росії", - сказав він.

Відео дня

Водночас, додав експерт, мета тих, хто зараз стоїть за заколотом спільно з Пригожиним, - піти по першому сценарію, що Україну не дуже влаштовує. "Бо ми зацікавлені більше в другому. Більше нищівних наслідків", - зауважив Мусієнко.

Говорячи про причини цього заколоту, експерт з політичних питань, представник Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначив, що тут ідеться, зокрема про інтереси та плани самого Пригожина та частини його польових командирів.

"Це було збереження і розширення свого статусу. Тому що їх примушували злитися зі збройними силами Російської Федерації, а самого Пригожина збиралися мінімально залишити в управлінні цими підрозділами", - сказав він.

Експер зазначив, що за іншою теорією, багато впливових осіб у Росії, Кремлі, головному управлінні російського Генштабу також мали свій план.

"Цей план - це переформатування системи ухвалення політичних рішень в Росії, це ослаблення впливу військового керівництва і військової групи на політичні рішення, це посилення всіх спецслужб… Це ослаблення одноосібного керівництва країною Володимиром Путіним", - зазначив Попов.

Крім того, на думку експерта, це також "великий крок до того, що, можливо, зміниться головний сценарій 2024 року для внутрішньої політики Росії: це від переобрання і консервації режиму до транзиту до іншої особи".

"А це, звичайно, вплине і на їхній військовий план, і безпосередньо вплине на Україну", - сказав Попов.

Так, вважає він, "якщо особисті цілі Пригожина сьогодні не досягнуті, то що стосується глобального плану і глобального заколоту еліт, то ситуація продовжується". "Вона може розвиватися як в один, так і в інший бік", - зауважив експерт.

Що треба знати про заколот у Росії - не пропустіть важливе

Як повідомляв УНІАН, 23 червня ватажок приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин поскаржився на удар по позиціях його найманців: нібито російські війська намагалися знищити "вагнерівців". У зв'язку з цим він оголосив "марш справедливості" на Москву, щоб зупинити міністра оборони Росії Сергія Шойгу.

Найманці взяли під контроль Ростов-на-Дону, після чого висунулися на столицю Росії. За 200 кілометрів від Москви Пригожин раптово розвернув колону після переговорів із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

За відомостями CNN, у російських спецслужбах або у військовому керівництві могли знати про підготовку заколоту Пригожина.

Вас також можуть зацікавити новини: