/ Фото УНІАН

Відповідна заява генсека РЄ розповсюджена у четвер.

"Я хотів би закликати українську владу вжити всі необхідні кроки, які ще залишилися, щоб довести судову реформу до успішного завершення, згідно з очікуваннями українського народу і відповідно до європейських стандартів. Необхідний подальший прогрес для досягнення стабільності в країні і відновлення громадської довіри до судової системи. Судова реформа також є передумовою для успішного проведення реформ в інших сферах, включаючи економічне зростання і перспективи для іноземних інвестицій", - заявив Ягланд.

Генсек РЄ констатував, що у розвитку оновленої правової бази для судової системи разом з прийняттям стратегічних політичних документів був досягнутий значний прогрес. При цьому він вказав, що були прийняті нові закони про прокуратуру, щодо агентства по боротьбі з корупцією, про поліцію і про Державне бюро розслідувань. "Вони можуть прокласти шлях для подальших необхідних структурних і процедурних змін у системі правосуддя. Рада Європи готова продовжити і без того активну підтримку цього процесу, спираючись на свій досвід і поради", - наголосив він.

Відео дня

Читайте такожДелегація Європарламенту їде перевіряти, як Україна витрачає фінансову допомогу ЄС

На переконання Ягланда, вирішальне значення мають ефективне функціонування новостворених антикорупційних інституцій, подальше вдосконалення системи безоплатної юридичної допомоги, а також вдосконалення виконання національними судами постанов і рішень ЄСПЛ.

"Більшість з досягнутих результатів будуть залишатися крихкими, якщо їх не закріпити в Конституції, яка повинна стати основою національної єдності. Процес реформування потребує міцної конституційної основи. Тому прийняття проекту змін до Конституції, підготовлений Конституційною комісією та поданий президентом Порошенком у Верховну Раду є важливим і вирішальним кроком на шляху до успішної реформи", - наголосив генсек РЄ.

При цьому він запевнив, що Рада Європи "є і буде залишатися на боці України і її народу у той час, як країна приймає важливі заходи для створення повністю незалежної, ефективної та професійної судової системи".