REUTERS

Тепер ФСБ без перешкод матиме можливість збирати та використовувати дані громадян України, які користуються російськими соціальними мережами та електронними скриньками.

У Службі безпеки України просять всіх громадян, яким небайдужа безпека особистої інформації, утриматися від використання інтернет-ресурсів російської доменної зони.

Про це пише "Радіо Свобода".

Відео дня

Російська Федерація запроваджує закон, який зобов'язуватиме власників інтернет-ресурсів зберігати інформацію про своїх користувачів та надавати її спецслужбам. Також ця вимога стосується і російських блогерів, які мають більше трьох тисяч передплатників. Новації, на думку російської сторони, мають поліпшити безпеку в країні. Однак норми закону чітко не прописані, роз’яснення слід шукати в підзаконних актах. І це турбує не лише російських правників. 

«Відповідний закон повинен достатньо ясно вказувати сферу дії і умови виконання, – говорить український адвокат Олександр Ружицький. – Тобто він повинен бути достатньо детальним і конкретним. Але наскільки мені відомо, із засобів масової інформації, наразі Російська Федерація ніяк не конкретизувала, а такі цілі, як запобігання тероризму, це є дуже широкі цілі».  

Читайте такожРосійські соціальні мережі втрачають популярність в Україні

Українці щодня користуються російськими соціальними мережами, вказують там свої мобільні телефони, інформацію про рідних, пересилають електронною поштою російських пошукових систем фотокопії різних документів, зокрема, і з позначкою «секретно». Якщо раніше ФСБ мало можливість переглядати інформацію інтернет-користувачів лише після попереднього звернення до суду, то тепер російські спецслужби напряму переглядатимуть потрібну їм інформацію, зокрема ту, яка стосується іноземців. Все, що можуть зробити наші державні органи, – це рекомендувати не користуватися російськими інтернет-ресурсами.

«Це їхнє рішення. Вони скорочують демократичні засади, – говорить заступник голови Служби безпеки України Віктор Ягун. – А ми давно це казали, що, будь ласка, є українські ресурси, міжнародні ресурси, які захищені міжнародним законодавствам, тому ми просто рекомендуємо, ми ж не можемо заборонити. Ми попередили, а якщо людина не хоче зважити на наше попередження, то вже така справа…».