У Freedom House рішення Верховного суда РФ розцінюють як свідчення репресій по відношенню до кримських татар / фото: УНІАН

Про це йдеться у заяві організації у відповідь на рішення Верховного суду Росії, яким залишено у силі рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу та визнано його «екстремістською організацією».

Як зазначили у міжнародній неурядовій організації, криміналізація кримських татар поглиблює кризу у питанні дотримання прав людини у Криму.

«Рішення суду про заборону Меджлісу є підтвердженням того, що в Криму відбуваються масові репресії щодо етнічної меншини», – сказав в.о. президента Freedom House Деніел Калінґерт.

Відео дня

«Теоретично, російська влада може відтепер покарати усіх представників кримськотатарського народу за їхню культурну, соціальну та політичну активність – це пародія на правосуддя, що є також найсвіжішим прикладом порушення прав людини у Криму», - додав він.

Читайте такожМеркель пообіцяла допомогти із лікуванням заступника голови Меджлісу Умерова

У доповіді Freedom House «Свобода у світі – 2016» Крим вказаний окремо як територія, непідконтрольна Україні, і отримав рейтинг «невільний». Рівень дотримання політичних прав на півострові оцінений у 7 балів, громадянських свобод – у 6 (7 – найгірша оцінка з можливих).

Як повідомляв УНІАН, 26 квітня 2016 року підконтрольний РФ так званий «Верховний суд Криму» визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонив його діяльність на території РФ.

Позов подала так званий «прокурор Криму» Наталія Поклонська у лютому 2016 року. На її думку, організація кримських татар налаштована на антиросійську діяльність.

Мін'юст РФ також включив Меджліс кримських татар до переліку організацій, діяльність яких припинена у зв'язку із здійсненням ними екстремістської діяльності.

Читайте такожМЗС закликає світ визнати тортурами примусове утримання окупантами Умерова в психлікарні

У Кримській правозахисній групі заявили, що застосування до Меджлісу кримськотатарського народу норм «антиекстремістського» законодавства Росії загрожує кримінальними переслідуваннями не лише членам організації, а й іншим представникам кримськотатарського народу.

Сьогодні, 29 вересня, Верховний суд РФ визнав законною заборону Меджлісу кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Криму.