REUTERS

Про це вона заявила журналістам біля стін лондонського суду, пише The Guаrgian.

Зокрема, Марина Литвиненко закликала прем'єр-міністра країни Девіда Кемерона ввести візові обмеження та особисті економічні санкції проти "всіх позначених у справі осіб, не виключаючи Миколу Патрушева і Володимира Путіна".

Текст заяви вдови ФСБшника опублікував в Twitter британський журналіст Стівен Свонн.

Відео дня

Литвиненко також закликала уряд вислати з Великобританії всіх співробітників російських спецслужб.

Читайте такожВдова Литвиненка: вбивство Нємцова - як дежавю

Як повідомляв УНІАН, у четвер, 21 січня, суддя сер Роберт Оуен оголосив своє рішення за підсумками публічних слухань у справі про загибель екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. У звіті, який суддя готував упродовж майже півроку, він прийшов до висновку, що вбивство Литвиненка в Лондоні було «ймовірно схвалено секретарем Радбезу РФ Миколою Патрушевим і також президентом Росії Володимиром Путіним». При цьому суддя виключив, що Литвиненко прийняв радіоактивний полоній-210 випадково або з наміром вчинити самогубство. Вірогідними виконавцями вбивства суд назвав колишніх співробітників ФСБ Олександра Лугового (нині депутат Держдуми) і бізнесмена Дмитра Ковтуна.

Читайте такожСБУ встановила захист від можливого радіаційного отруєння затриманих ГРУшників - ЗМІ

Литвиненко помер 23 листопада 2006 року. Спершу медики припускали, що він був отруєний високотоксичним талієм, отрутою, проте пізніше з'ясувалося, що смерть настала у зв'язку з відправленням радіоактивним полонієм-210. За версією Скотланд-Ярду, його Литвиненко підмішали в чай депутат Держдуми від ЛДПР Андрій Луговий (колишній колега Литвиненка у ФСБ) і бізнесмен Дмитро Ковтун, який у минулому був співробітником ГРУ.

Читайте такожThe Guardian: Головний підозрюваний у вбивстві Литвиненка провалив тест на детекторі брехні

Британська прокуратура вимагала їх екстрадиції в 2007 році, однак тоді Росія відмовила в цьому.

Показання у справі Литвиненка давала його вдова Марина. Ковтун збирався дати свідчення по відеозв'язку з Москви, проте надалі він відмовився від цього.

У 2013 році Слідчий комітет РФ отримав статус заінтересованої сторони за власною ініціативою.

У липні The Guardian писала, що в матеріалах справи був свідок під псевдонімом D3. Він говорив, що Ковтун розповідав про намір убити Литвиненка. Ці свідчення він дав ще 2006 році, однак до справи їх долучили тільки в 2010 році.