REUTERS

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, відповідну заяву від імені керівників Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, Ради ЄС Дональда Туска, Європарламенту Мартіна Шульца та прем’єр-міністра Нідерландів, що головують у ЄС, Марка Рютте оприлюднив Юнкер.

"Народ Великої Британії у вільному і демократичному процесі висловив бажання залишити Європейський Союз. Ми шкодуємо щодо цього рішення, але поважаємо його. Це безпрецедентна ситуація, але ми єдині в нашій відповіді. Ми будемо стояти твердо та відстоювати основні цінності ЄС із забезпечення миру і добробуту своїх народів. Союз 27 держав-членів триватиме", - йдеться у заяві.

Лідери Євросоюзу заявили, що очікують від уряду Сполученого Королівства якнайбільш швидкої реалізації цього рішення, "яким би хворобливим не був процес".

Відео дня

Читайте такожПрезидент Ради ЄС Туск збирає на неформальну зустріч лідерів Євросоюзу, обговорюватимуть вихід Британії

"Будь-яка затримка надмірно продовжить невизначеність. У нас є правила, як це зробити впорядкованим чином", - сказав Юнкер, вказавши на статтю 50 Договору про Європейський Союз, якою передбачена процедура в разі рішення країни вийти із ЄС.

"Ми готові швидко розпочати переговори зі Сполученим Королівством щодо термінів та умов виходу з Європейського Союзу. Поки цей процес переговорів не завершиться, Сполучене Королівство, як і раніше, є членом Європейського Союзу, з усіма правами та обов'язками, які з цього випливають. Відповідно до договорів, які ратифікувало Сполучене Королівство, законодавство ЄС продовжує застосовуватися в повній мірі і в Сполученому Королівстві", - заявили лідери ЄС.

Коментуючи рішення під назвою "Нове врегулювання для Сполученого Королівства в рамках Європейського Союзу", ухвалене Європейською Радою 18-19 лютого 2016 року, лідери ЄС вирішили, що воно не вступає в силу і припиняє своє існування. "Там ніяких нових переговорів не буде. Що стосується Сполученого Королівства, то і в майбутньому ми сподіваємося мати його як близького партнера Європейського Союзу. Ми очікуємо, що Сполучене Королівство сформулює свої пропозиції з цього питання. Будь-яка угода, яка буде укладена зі Сполученим Королівством як третьою країною, повинна буде відображати інтереси обох сторін та бути збалансованою з точки зору прав і обов'язків", - наголошується в заяві.

Як повідомляв УНІАН, у Великобританії євроскептики здобули перемогу на референдумі щодо виходу країни з ЄС. Після підрахунку всіх голосів прихильники Brexit набрали 51,9% голосів.