Не бути байдужими до української мови запропонували дніпропетровцям організатори акції "Зроби подарунок Україні! Переходь на українську". До цієї ідеї приєдналися вітчизняні музиканти. У турне вони вирушили, аби підтримати національну мову та культуру. Крім концертів, лідери відомих гуртів усім охочим дарували посібники, як подолати мовний бар’єр і не соромитися розмовляти українською.

Російськомовним українцям розмовляти рідною мовою заважають не труднощі, а стереотипи. Такого висновку дійшли музиканти, які влаштували турне країною для підтримки української. Із закликами не соромитися рідної мови вони об’їхали вже 10 міст, остання поїздка – до Дніпропетровська. Учасники акції переконані: осторонь цієї проблеми стоїть і держава, бо вона тільки вдає, що стурбована мовним питанням.

Сергій Фоменко, лідер гурту "Мандри": "Чомусь на державному рівні не створено правильних технологій, які б робили рідну мову, культуру популярними і домінуючими в медіа-просторі. Кожна країна, яка є потужною, захищає свій медіа-простір - це ідентичність народу".

Відео дня

Україномовний Тимофій Хом’як у російськомовному Дніпропетровську себе білою вороною не вважає. Ще в університеті позбувся суржику, перейшовши на чисту українську. Тепер має власну книгарню, у якій на полицях класична та сучасна література лише українських письменників. Його тішить, що дніпропетровська молодь хоч потроху, але переходить на мову Ліни Костенко. І головне – не вважає українську мовою села.

Тимофій Хом’як, місцевий мешканець: "Те, що ви бачите в "Білокнижнику", до ганку підходять і всі стають україномовними автоматично, виходячи, переходять на свою дніпропетровську мову. Ця акція говорить про євроцентристські напрямки і молодь піде за якісним, цікавим, новим та амбітним".

Бути небайдужими до рідної мови особливо гучно музиканти закликали своїх фанів на благодійному концерті. І хоча аншлагу не було, зате цього вечора в залі спілкувалися тільки українською.

"Факти", ICTV