Якщо у вас було важке дитинство, то у вас є ці моделі поведінки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Важке дитинство, безумовно, може накласти відбиток на людину. Від проблем довіри до намагання вгодити - людина може розвинути багато рис, які можуть зіпсувати її стосунки з іншими людьми.

Щоб вирішити проблему, потрібно зустрітися з нею віч-на-віч і усвідомити, які негативні наслідки може мати для вас невдале дитинство.

Низька самооцінка

Якщо батьки постійно ігнорують ваші досягнення або наполегливо критикують вас, це може підірвати ваше почуття власної гідності. Вам важко побачити свої сильні сторони, що призводить до нескінченних сумнівів у собі та негативного самосприйняття.

Відео дня

Це також призводить до бунтарства. У деяких це триває все життя. Багато батьків не можуть заспокоїтися у своїй критиці і люблять порівнювати своїх дітей з іншими, більш успішними.

Прагнення до схвалення

Бажання отримати схвалення стає рушійною силою для тих, хто в дитинстві стикався з критикою або зневагою. Пошук зовнішнього схвалення стає способом заповнити порожнечу, що утворилася в результаті відсутності позитивного підкріплення в період становлення.

Але не все так погано. Наприклад, у людини, яка мала нещасливе дитинство, наповнене критикою, може розвинутися нестримне прагнення до успіху в кар'єрі.

Проблеми довіри

Переживання зради або невідповідності у стосунках у дитинстві також може спричинити стійкі проблеми довіри.

Страх бути покинутим

Страх бути покинутим виникає через те, що дитина відчувала себе обділеною увагою або самотньою. Це сильне занепокоєння, що близькі люди можуть раптово залишити вас.

Коли людина відчуває цей страх, вона поводиться нав'язливо і постійно шукає підтвердження, щоб зняти тривогу з приводу того, що її кинули. Йдеться не лише про фізичну розлуку. Це означає, що людина боїться емоційного віддалення.

Труднощі у формуванні відносин

В принципі, все вищевказане призводить до того, що людина, яка мала нещасливе дитинство, відчуває труднощі в побудові відносин. Така людина не може відкритися і встановити глибокі зв'язки з іншими людьми.

Страх знову отримати травму змушує приховувати свої емоції і справжнє "я", створюючи справжній бар'єр для повноцінних відносин. Тому необхідно поступово відкриватися довіреним людям, адже вразливість - це ключовий елемент в побудові глибоких, гідних уваги зв'язків.

Догоджання людям

Догоджання людям - це як звичка, яку деякі набувають у важкому дитинстві, коли дитина не отримувала схвалення або уваги. Тому, щоб заповнити цю прогалину, людина починає робити все можливе, щоб зробити інших щасливими, навіть якщо це означає ігнорування того, що потрібно йому.

Це походить від страху бути забутим або розкритикованим, з чим вони, можливо, часто стикалися в минулому. У підсумку вони роблять те, чого, можливо, не хотіли б, аби все було гладко, і щоб оточуючі схвально закивали.

Уникнення конфліктів

Уникнення конфліктів часто пов'язане з минулим досвідом, коли сварки призводили до серйозних наслідків. Якщо в перші роки були наповнені нестабільністю або хаосом, їм може бути неприємна думка про конфлікти, оскільки вони можуть повернути ті важкі почуття. Намагання уникнути конфлікту стає способом захистити себе і зберегти стабільність.

Емоційне заціпеніння

Коли люди переживають нещасливе дитинство, у них може виробитися спосіб справлятися зі своїми емоціями у вигляді емоційного заціпеніння. У перші роки життя вони несвідомо пригнічують свої емоції, щоб захиститися від переповнюють їх почуттів або зневаги.

Труднощі з встановленням кордонів

Якщо у людини було важке дитинство, то в дорослому житті йому, можливо, буде важко встановлювати межі. Якщо в дитинстві їх межі не поважали або не розуміли, то їм важко говорити "ні" або висловлювати свої потреби в різних сферах життя.

Ця проблема часто виникає через те, що вони не знають, як провести межу між тим, що можна, а що не можна. Це може вплинути на стосунки, роботу тощо.

Самосаботаж

Ще одна річ, яка трапляється, коли було важке дитинство, - це те, що люди бояться успіху або в глибині душі вважають, що не заслуговуєте на це. Цей страх або почуття недостойності можуть змусити їх ненавмисно знищити свої шанси на успіх.

Залежність від психоактивних речовин

Іноді люди з важким дитинством звертаються до психоактивних речовин, через що виникають різні залежності, яких складно потім позбутися. Це лише спроба впоратися або втекти від болю, який мав місце в минулому.

Труднощі з інтимними стосунками

Виховання в важких умовах може ускладнити зближення з людьми, особливо коли мова йде про інтимні стосунки. Вираження любові і прихильності стає важким завданням, якщо в дитинстві людина не бачила цього в повній мірі.

Довіра також стає проблемою, якщо їх підвели, і це змушує людей бути обережними, щоб не постраждати знову. Саме тому відкрито говорити про своє справжнє "я" страшно, оскільки це означає оголити свої емоції. Цей страх діє як бар'єр, що робить практично неможливим встановлення глибоких зв'язків. Також це призводить до проблем з прийняттям любові.

Зцілення від проблемного дитинства вимагає часу. Воно включає в себе визнання того, що сталося, добре ставлення до себе і невеликі, послідовні кроки до поліпшення ситуації.

Раніше УНІАН писав, які 15 тонких моментів поведінки говорять, що людині не можна довіряти.

Вас також можуть зацікавити новини: