Серед таких продуктів є картопля, зелень, арахісова паста та інші / колаж УНІАН, фото pixabay

Якщо ви плануєте схуднути, то першим рішенням буде піти на кухню та подивитися на продукти, які ви маєте у своєму холодильнику. Аби не допустити помилок у своєму виборі, експерти з харчування для видання Eat This, Not That розповіли про 10 продуктів, яких не варто уникати для схуднення.

Здорові вершкові продукти

Нутриціологи, які називають себе The Nutrition Twins розповідають, що вершкова їжа є однією з найулюбленіших серед всіх продуктів харчування. Проте, коли ви хочете схуднути, то, ймовірно, вони будуть одними з перших, від яких ви вирішите відмовитися. 

"Зрештою, картопляне пюре, сметана, збита картопля та паста з вершковим соусом песто - це калорійні бомби. Але це обертається проти них, оскільки більшість людей все одно хочуть їх їсти і в кінцевому підсумку випадають зі свого плану здорового харчування, оскільки відчувають себе обділеними. Включаючи здорові версії вершкової їжі, ви не відчуватимете себе обділеними, тому зможете дотримуватися свого плану схуднення", - пояснили фахівці.

Тому, аби не обділяти себе у такій їжі, нутриціологи радять спробувати вівсянку, авокадо, вершкові супи з квасолею, хумус або легкий шпинатний соус. 

Легкі десерти

Зазвичай солодкі десерти теж є фаворитами серед людей, проте вони відмовляються від них під час дієти. 

"Це майже завжди обертається проти них, оскільки більшість людей не можуть довго триматися подалі від улюблених продуктів, тож врешті-решт вони викидають рушник і накидаються на десерти, яких вони себе позбавляли. Секрет довготривалої втрати ваги полягає в тому, щоб включати в раціон здорові десерти, які не викликають занепадницьких відчуттів, щоб ваші смакові рецептори могли залишатися спокушеними, але не відчувати себе обділеними, без шкоди для талії", - порадили дієтологи The Nutrition Twins.

Арахісова паста

Під час схуднення арахіс та арахісова паста навпаки можуть допомогти вам, якщо вживати їх у помірних кількостях. Відомо, що арахісова паста насичує і допомагає уникнути тяги до їжі та переїдання завдяки вмісту клітковини та рослинного білка. 

"До того ж якщо ви почнете свій прийом їжі з арахісу, це може допомогти вам схуднути. Дослідження, опубліковане в 2022 році в журналі Nutrients, показало, що початок двох прийомів їжі на день зі злегка підсоленого арахісу (може призвести - УНІАН) до втрати ваги, зниження кров'яного тиску і поліпшення рівня цукру в крові натщесерце. Тож киньте кілька горішків або столову ложку арахісового масла у вівсянку, смузі чи йогурт, або намажте арахісове масло на шматочок цільнозернового тосту чи яблуко", - зауважили автори The Nutrition Twins.

Картопля

Звісно, що картопля фрі не сприятиме вашому схудненню, проте це не означає, що потрібно виключити цей овоч з раціону. 

"Відварна картопля посідає перше місце за індексом ситості, що означає, що вона насичує вас найбільше з усіх протестованих продуктів, а це означає, що вона відіграє важливу роль у запобіганні голоду та подальшому переїданню", - запевняють автори дослідження The Nutrition Twins.

Вони додали, що картопля містить білок, який може зменшувати рівень апетиту. Також варена неочищена картопля є гарним джерелом вітаміну C, калію та клітковини. Якщо у невеликій кількості додати картоплю до свого харчування, то ви отримаєте достатню кількість вуглеводів, не порушуючи план схуднення. 

Гірка листова зелень

Якщо починати свій прийом їжі з гіркої листової зелені, до прикладу, руколи або крес-салату, то ви можете отримати багато клітковини. Своєю чергою це допоможе вам їсти менше їжі, що допоможе травній системі дати кращий невеликий поштовх. 

"Коли їхній гіркий смак торкається ваших смакових рецепторів, травлення стимулюється, тож ви краще засвоюєте важливі поживні речовини, необхідні для всіх аспектів здоров'я, в тому числі для прискорення метаболізму", - додають The Nutrition Twins.

Зелений чай

Попри те, що зелений чай є напоєм, він повинен бути включений до цього переліку, адже прискорює процес схуднення. 

"Зелений чай - це теплий і заспокійливий напій, який заспокоює і допомагає вгамувати голод. Крім того, доведено, що він допомагає організму спалювати більше калорій і жиру завдяки потужному катехіну ґаллат епіґаллокатехіну (EGCG). Кофеїн, що міститься в зеленому чаї, частково відповідає за його жироспалювальні властивості, а в деяких дослідженнях показано, що EGCG і кофеїн діють синергійно, щоб запустити спалювання жиру", - підкреслили дієтологи.

Жирна риба

Жирні сорти риби, серед яких лосось і сардини, є одними з найкращих джерел білка, якими можна нагодувати свій організм. Також риба має омега-3 жирів, які допомагають відчувати себе ситим і уникати відчуття голоду. 

"Омега-3 жири також корисні для серця і допомагають боротися із запаленнями, що ускладнює процес схуднення. І було доведено, що вони знижують рівень вісцерального жиру. Жирна риба також є чудовим способом збільшити споживання білка - особливо для людей, які намагаються уникати м'яса", - додають фахівці.

Гострий червоний перець

Додати гостроти до ваших зусиль зі схуднення можна за допомогою гострого перцю, він також відомий, як капсаїцин. Його можна спокійно додавати до страв з яєць, макаронів, рису та морепродуктів. Також дослідження свідчать про те, що капсаїцин стримулює вироблення гормону, який приборкує голод. 

"Дослідження також показали, що капсаїцин, активна сполука гострого перцю, збільшує спалювання жиру і витрату енергії і навіть може допомогти спалювати жир на животі. Капсаїцин, схоже, допомагає стимулювати бурий жир, який є метаболічно активним типом жиру, що фактично стимулює спалювання жиру", - підкреслюють автори The Nutrition Twins.

Гороховий протеїновий порошок

Гороховий протеїновий порошок поєднує у собі клітковину та білок, що допомагає вам залишатися ситими, енергійними та стабільними, а рівень цукру в крові тримає у стабільному стані. 

"Прощавайте, енергетичні збої та падіння рівня цукру в крові, які призводять до тяги до цукру та солі, а також небажані калорії з торгових автоматів та незапланованих перекусів. Крім того, гороховий білок може сприяти схудненню, навіть якщо калорії не обмежені, а також виявився більш ефективним, ніж сироватковий білок, у боротьбі з голодом", - запевнили дієтологи.

Червона або фіолетова капуста

Також не варто під час схуднення уникати червонокачанної капусти. 

"Мало того, що ви можете наїстися цим солодким хрустким овочем, який містить всього 28 калорій в цілій чашці в нарізаному вигляді, і отримати 2 грами харчових волокон на додачу, так ще й червона/фіолетова капуста належить до сімейства хрестоцвітних, а це означає, що вона є потужним джерелом сірковмісних антиоксидантів під назвою глюкозинолати, які, згідно з дослідженнями, зменшують запалення. Зниження запалення має вирішальне значення, коли мова йде про схуднення, тому що запалення ускладнює схуднення і полегшує набір ваги", - пояснили нутриціологи The Nutrition Twins.

Інші цікавинки на тему схуднення

Раніше повідомлялось, що жінка схудла на 38 кілограмів за допомогою 7 простих кроків. Вона дотримувалась власних правил та змогла досягти результату за вісім місяців.

"Я якось звикла думати, що велика вага - це те, з чим я буду залишатися до кінця свого життя, але потім у мене спрацював перемикач... Я втомилася від виправдань і втомилася відчувати себе непотребом. Мені було 39 років, у мене були діти, які заслуговують на найкраще... Я була пригнічена, але вирішила, що раз зосереджуся на чомусь одному", - зазначила вона. 

Також вчені розповіли, о котрій годині потрібно снідати, обідати та вечеряти, аби схуднути. Свою увагу вони зосередили і на вечері. За їхніми словами, чим пізніше їсти, тим гірше це може бути для вашої фігури.

Вас також можуть зацікавити новини: